Evaluation of green synthesized silver nanoparticles as gene delivery systems in cancer cells
Kanser hücrelerinde gen taşıyıcı sistem olarak yeşil sentezlenmiş gümüş nanopartiküllerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 982157
  2. Yazar: ENES SOYDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEVRİM DEMİR DORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Biyoloji, Biotechnology, Genetics, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rosmarinus officinalis, gümüş nanopartiküller, protamin sülfat, pDNA, transfeksiyon, sitotoksisite, Rosmarinus officinalis, silver nanoparticles, protamine sulfate, pDNA, transfection, cytotoxicity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gen ve Hücre Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yeşil sentez yöntemiyle sentezlenen ve pozitif yüklü protaminle kaplanan negatif yüklü gümüş nanopartiküllerin (AgNP'ler) plazmit DNA (pDNA) iletim potansiyelini araştırmaktır. Gen iletim kapasitesini ve sitotoksisite düzeylerini değerlendirmek için, insan prostat kanseri (PC3), küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (H1299), akciğer kanseri (A549) ve fare fibroblast (L929) hücre hatları kullanılarak biyospesifiklik değerlendirilmiştir. Yöntem: Ihlamur (Tilia L.), kekik (Thymus vulgaris L.), biberiye (Rosmarinus officinalis) ve nar (Punica granatum) ekstraktları, bakır(II) sülfat pentahidrat (CuSO₄·5H₂O) ve gümüş nitrat (AgNO₃) ile reaksiyona sokularak CuNP ve AgNP sentezlenmeye çalışılmıştır. AgNP oluşumu UV-vis spektroskopisiyle doğrulanırken, CuNP'ler karakteristik pik göstermemiştir. Optimize edilen AgNP'lerle hücre canlılığı L929, PC3 ve H1299 hücre hatlarında resazurin testiyle değerlendirilmiştir. pDNA taşınımı için PS:pDNA:AgNP kompleksleri hazırlanmış, agaroz jelde 15–30 N/P oranlarında kompleks oluşumu doğrulanmıştır. Kompleks stabilitesi anyonik stres, serum ve Proteinaz K testleriyle incelenmiştir. Lizozomal kaçış akridin turuncusu (AO) boyasıyla analiz edilirken, transfeksiyon EGFP-N1 plazmidiyle PC3, A549 ve H1299 hücrelerinde gerçekleştirilmiş ve floresan mikroskopla değerlendirilmiştir. Bulgular: AgNP'ler biberiye ekstraktındaki flavonoid ve fenolik bileşiklerle sentezlenmiş, DLS analizi için PS ile kaplanmıştır. Sitotoksisite testleri L929, PC3 ve H1299 hücrelerinde doza bağlı toksisite göstermiştir. Anyonik stres, serum ve Proteinaz K analizleri PS:pDNA:AgNP komplekslerinin pDNA bütünlüğünü koruduğunu ortaya koymuştur. H1299 hücrelerinde PS:AgNP (20:1) formülasyonu 30 ve 100 N/P oranlarında belirgin GFP ekspresyonu ve lizozomal kaçış sağlamıştır. Sonuç: Sentezlenen AgNP'ler L929, PC3 ve H1299 hücrelerinde doza bağlı sitotoksisite gösterse de, gen iletimi için öldürücü olmayan dozların uygun olduğu belirlenmiştir. PS ile kaplanmış AgNP kompleksleri, pozitif yükleri sayesinde başarılı transfeksiyon sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the plasmid DNA (pDNA) delivery potential of negatively charged silver nanoparticles (AgNPs) synthesized via the green synthesis method and coated with positively charged protamine. To evaluate gene delivery capacity and cytotoxicity levels, human prostate cancer (PC3), non-small cell lung cancer (H1299), lung cancer (A549) and mouse fibroblast (L929) cell lines were used to assess biospecificity. Method: Extracts of linden (Tilia L.), thyme (Thymus vulgaris L.), rosemary (Rosmarinus officinalis), and pomegranate (Punica granatum) were reacted with copper(II) sulfate pentahydrate (CuSO₄·5H₂O) and silver nitrate (AgNO₃) to attempt the synthesis of CuNPs and AgNPs. AgNP formation was confirmed by UV–visible spectroscopy, whereas CuNPs did not show a characteristic peak. Cell viability of optimized AgNPs was evaluated using the resazurin assay in L929, PC3, and H1299 cells. PS:pDNA:AgNP complexes were prepared for pDNA delivery, and complex formation was verified by agarose gel electrophoresis at N/P ratios of 15–30. Complex stability was tested by anionic stress, serum, and Proteinase K conditions. Lysosomal escape was analyzed by acridine orange (AO) staining, and transfection with the EGFP-N1 plasmid was performed in PC3, A549, and H1299 cells and examined by fluorescence microscopy. Results: AgNPs synthesized from rosemary flavonoids and phenolics were PS-coated for DLS analysis. Cytotoxicity assays showed dose-dependent effects in L929, PC3, and H1299 cells. Stability tests confirmed that PS:pDNA:AgNP complexes preserved pDNA integrity. In H1299 cells, the PS:AgNP (20:1) formulation produced notable GFP expression and lysosomal escape at N/P 30 and 100. Conclusion: Although the synthesized AgNPs exhibited dose-dependent cytotoxicity in L929, PC3, and H1299 cells, several non-lethal concentrations were found suitable for gene delivery. AgNPs added to PS:pDNA complexes enabled positively charged complexes to achieve successful transfection.