Stratejik iletişim yönetiminin sürdürülebilirliğe ve sağlık okuryazarlığına katkısı: Deneysel bir çalışma
The contrubition of strategic communication management to sustainability and health literacy: An experimental study
  1. Tez No: 465746
  2. Yazar: FİGEN SABIRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA OKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Relations, Health Care Management, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Okuryazarlık, Sağlık Okuryazarlığı, Sürdürülebilirlik, Stratejik İletişim Yönetimi, Literacy, Health Literacy, Sustainability, Strategic Communication Management
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Sağlık Okuryazarlığı, sağlıkla ilgili bilgilere ulaşma, anlama ve bu bilgileri kullanarak sağlıkla ilgili doğru karar verebilme becerisidir. Sağlık okuryazarlığı düzeyi, sağlığı etkileyen tüm faktörlerle ilişkisi ve toplumun sağlık statüsünün iyileştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü, sağlık okuryazarlığını önemli bir politika konusu olarak değerlendirmektedir. Sağlık okuryazarlığı, bireylerin sağlık hizmetlerini doğru kullanma, sağlık geçmişlerini doğru ifade etme, kişisel bakımlarını yapma ve kronik hastalıkları yönetme becerilerini doğrudan etkilemektedir. Sağlık okuryazarlığı konusunda yapılan araştırmalar, düşük sağlık okuryazarlığına sahip bireylerin koruyucu sağlık hizmetlerinden (aşılama, tarama) daha az yararlandığını, rutin sağlık kontrollerini yaptırmadığını, hastaneye daha fazla başvurduğu ve acil servisleri daha fazla kullandığını ortaya koymaktadır. Tüm bu unsurlar, sağlık giderlerinin artmasına neden olmaktadır. Sağlık giderlerindeki artış, sağlık sisteminin sürdürülebilirliği ve sağlık hizmetlerinin verimliliğini etkilemektedir. Bireylerin ve buna bağlı olarak toplumların sağlıklı olabilmesi, sağlık sisteminin sürdürülebilirliği ile bağlantılıdır. Ülkeler ve hükümetler, sağlığa ayrılan kaynakların verimli ve etkin kullanılmasının sağlanması ve sürdürülebilir bir sağlık sisteminin oluşturulmasında, sağlık okuryazarlığının önemini kavrayarak geliştirilmesi için çalışmalar yapmaya başlamıştır. Yaşlı nüfusun tüm dünyada artması, globelleşme nedeniyle yeni sağlık risklerinin ortaya çıkması, sağlık hizmetlerinde pazarlamanın kabul edilmesi, özel sağlık pazarının gelişmesi ve son yıllarda sağlık konularına olan ilginin artması bireyler açısından da sağlık okuryazarlığını önemli hale getirmiştir. Türkiye'de genel sağlık hizmetleri sisteminde yapılan köklü değişiklikler ve toplumun sağlık konusundaki beklentilerinin değişmesi, bireylerin sağlık konusundaki rollerini de arttırarak sağlık okuryazarlığının önem kazanmasına neden olmuştur. Sağlık okuryazarlığının geliştirilmesinde, üç önemli potansiyel müdahale noktası olarak Sağlık Sistemi, Eğitim Sistemi ve Kültür-Toplum belirlenmiştir. Sağlık okuryazarlık düzeyini sağlık sistemi içinde yapılacak çalışmalar, alınan eğitim ve içinde yaşanılan toplum ve kültür kadar iletişim de etkilemektedir. Günümüzde bireyler, sağlıkla ilgili bir çok enformasyonu farklı iletişim yöntemleriyle elde etmektedir. Bu iletişim yüzyüze iletişim şeklinde olabileceği gibi kitle iletişim araçları vasıtasıyla da gerçekleşebilmektedir. Çalışmada, sağlık okuryazarlığının geliştirilmesinde, iletişimin önemine yeterince değinilmemesi sorunsalından hareket edilmektedir. Çalışma, sağlık sisteminin sürdürülebilirliğe etkisi çerçevesinde sağlık okuryazarlığı düzeyinin yükseltilmesinde, stratejik iletişim yönetimin etkili olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu sorunsal ve amaç çerçevesinde, stratejik iletişimin sağlık okuryazarlık düzeyini yükseltmede etkili olduğu varsayımından hareketle açıklayıcı bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Deneysel yöntem uygulanan çalışmanın veri toplama tekniği, sağlık okuryazarlık düzeyini ölçmek için geliştirilmiş bir ölçek ve soru formu olarak belirlenmiştir. Yapılan araştırma neticesinde, stratejik iletişim yönetiminin, sağlık okuryazarlığını yükseltmede etkin bir role sahip olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ealth literacy is the capacity to obtain, understand and use healthcare information to make appropriate health decisions. Level of health literacy has a significant role in its association with all factors, which have impact on health, and improving the health status of society. Therefore, World Health Organization considers health literacy as an important policy matter. Health literacy directly has an impact on individuals' capacity to use healthcare services appropriately, report their medical history correctly and perform self-care as well as manage chronic diseases. Studies on health literacy demonstrate that people with low levels of health literacy benefit less from preventive healthcare services (vaccination, screening, etc.), skip routine check-ups, refer to hospitals more often and use emergency department services more frequently. All these factors result in increased healthcare expenditures. The increase in healthcare expenditures has impact on the sustainability of healthcare systems and the efficiency of healthcare services. Wellbeing of individuals and thereby, of societies, is associated with the sustainability of the healthcare system. Countries and governments have acknowledged the importance of health literacy to ensure the efficient and effective use of healthcare resources and to create a sustainable healthcare system, and have initiated the studies to improve health literacy. Increase in world aging population, emerging healthcare risks associated with the globalization, adoption of marketing in healthcare services, growth of the private healthcare market and the increased interest in healthcare issues in recent years have reinforced the importance of health literacy among the individuals as well. The fundamental changes implemented in general healthcare practices in Turkey and the changing expectations of the society in terms of healthcare have extended the role of individuals in healthcare, leading to increased importance of health literacy. Healthcare System, Education System and Culture-Society have been specified as the potential three key intervention points to improve health literacy. Level of health literacy is influenced by the studies within the healthcare system the education and the society and culture involved as well as the communication. Today, people obtain healthcare information through several different routes of communication. This communication may be face-to-face or by means of media. The present study is based on the problem of insufficient focus on the importance of communication in improving health literacy. This study aims to demonstrate the effectiveness of strategic communication management in raising the level of health literacy within the scope of its influence on healthcare system sustainability. Within the framework of this problem and aim, an explanatory study has been conducted based on the assumption that strategic communication is effective in raising the level of health literacy. Data collection technique of the study employing an experimental method has been specified as a scale and questionnaire developed to assess the levels of health literacy. Conclusion of the study indicates an efficient role of strategic communication management in raising the level of health literacy.