Mevsimlik tarım işçisi olan ve olmayan lise öğrencilerinde psikolojik dayanıklılık ve öznel iyi oluş düzeyinin incelenmesi
Examination of subjective well-being level of high school students who are and who are not seasonal agricultural
- Tez No: 856124
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YERLİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mevsimlik tarım işçiliği, Öznel iyi oluş, Psikolojik dayanıklılık, Seasonal agricultural work, Subjective well-being, Resilience
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Araştırmanın amacı, mevsimlik tarım işçisi olan ve olmayan lise öğrencilerinde psikolojik dayanıklılık ve öznel iyi oluş düzeyinin incelenmesidir. Bunun yanı sıra öznel iyi oluş ve psikolojik dayanıklılıkla ilişkisi olduğu düşünülen; cinsiyet, okul not ortalaması, kronik hastalık durumu, anne öğrenim durumu, baba öğrenim durumu, anne baba birliktelik durumu, kardeş sayısı gibi demografik özelliklerin de bu değişkenlerle ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa ili Eyyübiye ilçesinde öğrenim görmekte olan 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda öğrenim gören lise öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma örneklemi ise, araştırmaya gönüllü olarak katılan; 355 kız, 233 erkek, toplamda 588 lise öğrencisi tarafından oluşturulmuştur. Bu araştırmada öznel iyi oluş düzeyini belirlemek için Ergen Öznel İyi Oluş Ölçeği, psikolojik dayanıklılık puanlarını belirlemek amacıyla da Ergen Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında incelenecek olan mevsimlik tarım işçisi olma durumu, cinsiyet, anne-baba eğitim durumu, anne-baba birliktelik durumu, akademik başarı, kronik hastalık gibi değişkenleri belirlemek amacıyla da araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada iki değişken arasındaki etkileşimin varlığını ve miktarını belirlemek için ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Alt problemlerin çözümlenmesinde Pearson Korelasyon Analizi, T Testi, One Way ANOVA, ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda öznel iyi oluş ve psikolojik dayanıklılık arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Mevsimlik tarım işçisi olan lise öğrencilerinin öznel iyi oluş düzeylerinin mevsimlik tarım işçisi olmayanlara göre düşük olduğu saptanmıştır. Öznel iyi oluş ile okul not ortalaması, baba eğitim düzeyi, kronik hastalığın olup olmama durumu arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Psikolojik dayanıklılık ile okul not ortalaması ve kronik hastalığın olup olmama durumu arasında da anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is the examination of psychological resilience and subjective well-being high school students who are and are not seasonal agricultural workers. Besides, as it is thought to be related to well-being and psychological resilience, some demographic characteristics like; gender, school grades, chronic disease status, mother's education level, father's education level, parental coexistence, number of siblings are explored within these variables. The universe of the research is formed by the high school students studying at the 9th, 10th, 11th and 12th grades living in the district of ġanlıurfa province Eyyübiye in the 2022-2023 academic year. The research was based on 588 high school students, who voluntarily participated in the research, consisting of 355 girls and 233 boys. In this research, Subjective Adolescent Well-Being Scale was used to determine the level of wellbeing, and the Adolescent Psychological Resilience Scale was used to determine the psychological resilience score. In addition, the researcher created a personal information form to be used to collect demographic data. In the research, the relational screening model was used to determine the presence and amount of interaction between two variables. To resolve the subproblems, Pearson Correlation Analysis, T Test, One Way ANOVA, and Mann Whitney U Tests were used. As a result of the research, it is found that there is a positive relationship that is significant between subjective well-being and psychological resilience. It has been found that the subjective well-being level of high school students who are seasonal agricultural workers is lower than those who are not. Asignificant diffirence was found between subjective wellbeing and school grade point average, paternal education level, and whether there is a chronic disease deciency. There is also a significant relationship and difference in psychological resilience and school grades, and whether the student has a chronic disease or not.