Alüminyum bronzların (cupral) tel erozyonda işlenebilirliğinin incelenmesi
Investigation of the machinability of aluminum bronzes on wire electro discharge machine
- Tez No: 856123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum bronz, Tel erozyon, Yüzey yanıt yöntemi, Box-benhken, İşlenebilirlik, Aluminum Bronze, Wire electrical discharge machining, Response surface methodology, Box-benhken, Machining
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Bilimler ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, yüksek mukavemet, korozyon direnci ve biyofilm oluşumuna karşı yüksek direnç gibi özellikleriyle gemi pervaneleri, pompalar ve valfler gibi denizcilik uygulamalarında yaygın olarak kullanılan alüminyum-bronz alaşımının tel erozyonda işlenebilirliği incelenmiştir. Tel erozyon parametresi olarak puls ara süresi, yalıtkan sıvı, tel ilerleme hızı ve tel gerginliği seçilmiştir. Bu çalışmanın deneysel tasarımında Box-Behnken yanıt yüzey yöntemi kullanılmıştır. Deneyler, ONA-AF 25 yüksek hassasiyetli CNC Tel erozyon tezgâhında yapılmıştır. Elektrot olarak 0,25 mm çapında çinko kaplı pirinç tel kullanılmıştır. En düşük kerf değeri, puls ara süresi 50 µs, yalıtkan sıvı basıncı 15 bar, tel ilerleme hızı 8 m/dk, tel gerginliği 15 g olduğu deney koşullarında doğrusal kesim yöntemiyle 319 µ olarak elde edilmiştir. Yüzey pürüzlülüğü değerleri Mitutoyo SJ 210 yüzey pürüzlülük test cihazında ölçüldü. Deneysel sonuçlara göre; En düşük yüzey pürüzlülük değeri 1,44 µm olarak, puls ara süresinin 50 µs, yalıtkan sıvı basıncı 15 bar, tel ilerleme hızı 8 m/dk, tel gerginliği 15 g olduğu deney koşullarında döndürerek kesim yöntemiyle elde edilmiştir. En yüksek malzeme kaldırma oranı değeri, puls ara süresi 250 µs, yalıtkan sıvı basıncı 15 bar, tel ilerleme hızı 4 m/dk, tel gerginliği 15 g olduğu deney koşullarında döndürerek kesim yöntemiyle 0,319 µ olarak elde edilmiştir. Bu bağlamda işlenebilirlik çıktılarına göre farklı kesme prosesi ve kesme parametreleri uygulanmasının anlamlı ve etkili olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the machinability of aluminum-bronze alloy, which is widely used in marine applications such as ship propellers, pumps, and valves, with its properties such as high strength, corrosion resistance, and high resistance to biofilm formation, has been investigated in wire electrical discharge machining. Time off, dielectric, wire feed, and wire tension were selected as wire electrical discharge machining parameters. Box-Behnken response surface methodology was used in the experimental design of this study. The experiments were carried out on an ONA-AF 25 high-precision CNC wire electrical discharge machining machine. Zinc-coated brass wire with a diameter of 0.25 mm was used as the electrode. The lowest kerf value was obtained as 319 µm with the linear cutting method under the experimental conditions where the time off was 50, dielectric was 15 bar, wire feed was 8 m/min, and wire tension was 15 g. Surface roughness values were measured on a Mitutoyo SJ 210 surface roughness tester. According to the experimental results; The lowest surface roughness value of 1.44 µm was obtained with the rotating cutting method under the experimental conditions where the time off was 50 µs, dielectric was 15 bar, wire feed was 8 m/min, and wire tension was 15 g. The highest material removal rate value of 0.319 µm was obtained with the rotating cutting method under the experimental conditions where the time off was 250, dielectric was 15 bar, wire feed was 4 m/min, and wire tension was 15 g. In this context, it has been revealed that the application of different cutting processes and cutting parameters is significant and effective according to the machinability outputs.