Ratlarda plantago lanceolata ile triticum vulgare'nin yara iyileşmesi üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of plantago lanceolata and triticum vulgare on wound healing in rats
- Tez No: 856142
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK VELİ ÜLGER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Plantago Lanceolata, Triticum Vulgare, Yara İyileşmesi, Plantago Lanceolata, Triticum Vulgare, Wound Healing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Yara iyileşme süreçlerinin iyileştirilmesi için yeni yöntemler bulmayı amaçlayan çok sayıda analiz ve klinik çalışma yapılmıştır. Çeşitli bitki özütlerinden yara iyileşmesi onarım sürecini geliştirmek ve iyileştirmek amacıyla yıllardır çalışılmaktadır. Plantago lanceolata'nın yara iyileşmesi üzerine etkisi bugüne kadar tam olarak araştırılmamıştır. Bizde planladığımız bu çalışmada yara iyileşmesi üzerine etkisi kanıtlanmış olan Triticum vulgare krem ile henüz araştırmaların devam ettiği Plantago lanceolata özlerinin yara iyileşmesi üzerindeki etkilerini kıyaslamayı amaçladık. Materyal/Metod: Çalışmamızda toplam 24 rat kullanılıp, her birinde 8 rat olacak şekilde gruplara ayrıldı. Gruplar; kontrol grubu, Triticum vulgare krem ile muamele edilen grup ve Plantago lanceolata sulu özütü ile muamele edilen grup olmak üzere 3 farklı grup olarak ayrıldı. Ratlara intraperitoneal (i.p.) olarak 90mg/ kg Ketamin ve 10 mg/ kg Xsilazin ile anestezi verildikten sonra, sırt derisinden 2x2 cm boyutlarında, dermis ve epidermisi içine alacak şekilde tam kat cilt yaraları oluşturuldu. Yaralar oluşturulduktan sonra, tüm ratların 0, 7, 14 ve 21. günlerde yara yüzey ölçümü yapıldıktan sonra, 7, 14 ve 21. günlerde histopatolojik incelemeler için spesmenler alındı. Bulgular: Van Gieson boyası ile boyanan spesmenlerde kollajen fibrillerin yoğunluğu belirlendi. Yapılan değerlendirmeler sonucu; kollajen fibrillerin yoğunluğu 21. günde Plantago lanceolata ile Triticum vulgare arasında eşit olarak izlendi. Sonuç: Sınırlı parametreler eşliğinde karşılaştırmış olduğumuz Plantago Lanceolata sulu özlerinin yara iyileşmesi üzerinde olumlu sonuçlarının olduğunu gözlemledik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Numerous analyzes and clinical studies have been conducted to find new methods for improving wound healing processes. Various plant extracts have been studied for years to improve and improve the wound healing repair process. The effect of Plantago lanceolata on wound healing has not been fully investigated to date. In this study, which we planned, we aimed to compare the effects of Triticum vulgare cream, whose effect on wound healing has been proven, and Plantago lanceolata extracts, which are still under investigation, on wound healing. Material/Method: A total of 24 rats were used in our study and they were divided into groups with 8 rats in each. Groups; The control group was divided into 3 different groups as the group treated with Triticum vulgare cream and the group treated with Plantago lanceolata aqueous extract. After the rats were anesthetized with 90mg/kg Ketamine and 10mg/kg Xsilazine intraperitoneally (i.p.), full-thickness skin wounds were created from the skin area, measuring 2x2 cm, including the dermis and epidermis. After wounds were created, wound surface measurements were made on the 7th, 14th and 21st days of all rats, and specimens were taken for histopathological examinations. Results: The density of collagen fibrils was determined in specimens stained with Van Gieson stain. As a result of the evaluations made; The extent of collagen fibrils was observed equally between Plantago lanceolata and Triticum vulgare on day 21. Conclusion: We observed that the aqueous extracts of Plantago Lanceolata, which we compared with limited parameters, had positive results on wound healing.