Doğalgaz proje hesaplar ve bte doğalgaz boru hattı
Natural gas project account and bte natural gaz pipeline
  1. Tez No: 856192
  2. Yazar: RAHİL EMİNOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, doğalgaz, BTE boru hattı, boru çapı hesabı, ısı kaybı, Energy, natural gas, BTE pipiline, pipe diameter calculation, heat loss
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Doğalgaz, günlük hayatta birçok kullanım alanına sahip olan önemli bir kaynaktır. Doğalgaz, özellikle konutlarda ısıtma ve soğutmada, sıcak su elde etmede ve pişirme alanında oldukça önemli bir kullanım alanına sahiptir. Bu çalışmada, doğalgaz ile ilgili genel bir literatür araştırması yapılarak tez, makale, dergi ve kitaplardan yararlanılarak genel bilgilere yer verilmiştir. Doğalgazın özellikleri, kullanım alanları, Türkiye'deki önemi gibi bilgilere değinilmiş olup doğalgazın önemi anlatılmıştır. Ülkemizdeki doğalgaz kaynaklarının önemi vurgulanarak BTE doğalgaz boru hattı üzerinde durularak bilgiler verilmiştir. Çalışmada, bu bilgiler dahilinde doğalgaz tesisatlarında kullanılmakta olan boruların çaplarının hesaplanmasına dair bilgiler verilmiştir. Bunların hakkında ayrıntılı bir şekilde çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada İzmir şehrinde bulunan 83.3m2 büyüklüğünde ev için doğalgaz boru çapı hesabı edilmiştir. Hesaplamalar yapılırken Zetacad programı kullanılmıştır. Daha sonra evde kullanılan doğalgazlı cihazlara göre aylık ve yıllık olarak toplam harcanan doğalgaz miktarı ve ekonomik açıdan tasarruf ile ilgili hesaplar yapılmıştır. Bunun yanında konut ısıtmasında yaygın olarak kullanılan kömür ve odun ile karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Natural gas is an important resource that has many uses in daily life. Natural gas has a very important use in heating and cooling, obtaining hot water and cooking, especially in houses. In this study,a general literature search on natural gas has been made and general information has been given by making use of thesis, articles, journals and books. Information such as the properties of natural gas, its usage areas, its importance in Turkey were mentioned and the importance of natural gas was explained. Emphasizing the importance of natural gas resources in our country, information was given by emphasizing the BTE natural gas pipeline. In the study, information on the calculation of the diameters of the pipes used in natural gas installations is given within the scope of this information. Detailed studies have been carried out on these. In this study, the diameter of the natural gas pipe was calculated for a house of 83,4 m2 in the city of Izmir. Zetacad program was used while making the calculations. Then, according to the natural gas appliances used at home, calculations were made regarding the monthly and annual total amount of natural gas consumed and economic savings. In addition, a comparison was made with coal and wood, which are widely used in residential heating.