İleri evre kanser hastalarında SARC-F skorununnutrisyonel durum ve kısa dönem prognoz ile ilişkisi
SARC-F scores in advanced stage cancer patientsnutritional status and its relationship with short-term prognosis
- Tez No: 856211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE USTA ATMACA, UZMAN ÖZLEM YILMAZ AYKENT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Onkoloji, İç Hastalıkları, Geriatrics, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: SARC-F skor, nutrisyonel durum, prognoz, solid organ kanseri, yaşlı hasta, SARC-F score, nutritional status, prognosis, solid organ cancer, elderly patient
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş: Günümüzde SARC-F geriatrik popülasyonda sarkopeninin taranmasında kullanılan basit, hızlı, kolay ve ucuz anket tarama yöntemidir. Yaşlı hastalarda kanser, lokal ve sistemik etkileri nedeniyle fonksiyonellikte kayıp ve sarkopeniye yol açması nedeniyle önemli morbidite ve mortalite nedeni olabilmektedir. Burada İleri evre solid organ kanser tanılı hastalarda kolay tarama yöntemi olan SARC-F skoruyla sarkopeniyi taramak, sarkopenik hastalarda fonksiyonelliğin, nutrisyon durumunun ve inflamasyonun sarkopeni ile ilişkisi ve kısa dönem mortalite üzerine olan etkisine bakılması amaçlanmıştır. Materyal metod; Çalışmaya palyatif ve iç hastalıkları servisinde yatarak tedavi alan 72 (44E,28K) ilerlemiş solid organ kanser tanılı (Evre3-4) hasta ile benzer yaş ve cinsiyette olan kanser tanısı olmayan , farklı nedenlerle yatarak tedavi alan 52(28E,24K) hasta alınmıştır. Tüm hastaların yatış sırasında SARC-F ölçeği kullanılarak sarkopeni taraması yapıldı. Hastaların nutrisyon (VKI, kalsiyum, 25 OH D vitamini, albümin), inflamasyon (CRP, N/L) parametreleri bakıldı. Hastaların fonksiyonelliği (GYA, EGYA, Kırılganlık) değerlendirildi. Hastalarda kısa dönem (yatış sırasında), 3 aylık ve 6 aylık mortalite oranlarına bakıldı. Hasta ve kontrol grubunun parametreleri ve hasta grubunda SARC-F skoru düşük(3 ve altı) hastalar ile yüksek (4 ve üzeri) hastaların verileri istatistiksel olarak karşılaştırıdı. SARC-F skorunun ve diğer verilerin kısa dönem mortalite üzerine olan etkisine bakıldı.. Bulgular; Vaka grubundaki hastaların ortalama yaşı 72.9±9.5, kontrol grubunun yaşı 76.2±9.0 idi. SARC-F skoru ile hasta grubunda %78, kontrol grubunda %92 si sarkopenikti. Hastaların kısa dönem (hastanede yatış süresinde) mortalite oranı %43, Altı aylık mortalite %78.9 du. Vaka grubunda serum kalsiyum düzeyi (9.1±0.6 vs 8.0±1.2 p=0.000) ve 25-OH D vitamin düzeyi anlamlı yüksekti (14.6±12.5 , 9.4±8.5 p=0.033). Diğer parametreler açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Kanserli hastalarda SARC -F skoru yüksek ve düşük (3 ve altı, 4 ve üzeri) hastalar karşılaştırıldığında ve SARC- F skorunun mortalite üzerine bağımsız etkisi olduğu gösterilmiştir(OR 0.769 %95 CI 0.6- 0.9). Sonuç; SARC-F skoru ilerlemiş solid organ kanser hastalarında sarkopeniyi taramada yol gösterici bir test olup, bu grup hastada sarkopeni oranının yüksek olup, sarkopeni nutrisyonel durum ve beslenmeden bağımsız gelişebileceği ve mortaliteyi artırabilen önemli bir faktör olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: SARC-F is a simple, fast, easy, and inexpensive screening method used to screen sarcopenia in the geriatric population. In older adults, cancer can lead to significant morbidity and mortality due to functional loss and sarcopenia caused by its local and systemic effects. The aim of this study was to screen sarcopenia using the SARC-F score, a simple screening method, in advanced stage solid organ cancer patients, and to investigate its relationship with functionality, nutritional status, and inflammation in sarcopenic patients, as well as its effect on short-term mortality. Materials and Methods: The study included 72 (44F, 28M) patients diagnosed with advanced stage solid organ cancer (Stage 3-4) who received inpatient treatment in palliative and internal medicine services, and 52 (28F, 24M) patients with similar age and gender distribution who were admitted for various reasons but did not have a cancer diagnosis. All patients were screened for sarcopenia using the SARC-F scale during hospitalization. Nutritional (BMI, calcium, 25OHD vitamin, albumin) and inflammation (CRP, N/L) parameters were evaluated, as well as functionality (ADL, IADL, Frailty). Three and six-month mortalities were examined during hospitalization. The parameters of the patient and control groups and the data of patients with low SARC-F score (3 and below) and high (4 and above) were statistically compared, and the effect of SARC-F score and other data on short-term mortality was investigated. Results: The mean age of patients in the case group was 72.9±9.5, and in the control group was 76.2±9.0. 78% of the case group and 92% of the control group were sarcopenic according to the SARC-F score. 43% of the patients died during hospitalization, while only 31.9% of the remaining patients survived for 6 months. In the case group, serum calcium level (9.1±0.6 vs. 8.0±1.2 p=0.000) and 25-OH vitamin D level were significantly higher (14.6±12.5, 9.4±8.5 p=0.033). No significant difference was found in other parameters. When high and low SARC-F scores (3 and below, 4 and above) were compared in cancer patients, and the independent effect of SARC-F score on mortality was shown (OR 0.769, 95% CI 0.6-0.9). Conclusion: The SARC-F score is a guiding test in screening sarcopenia in patients with advanced solid organ cancer, and the prevalence of sarcopenia in this group of patients is high. Sarcopenia can develop independently of nutritional status and diet in this group of patients and can be an important factor that increases mortality.