Tanacetum argenteum subsp. argenteum ve Marrubium globosum subsp. globosum endemik bitkilerinin metanol ekstrat ve gümüş nanopartiküllerinin (AGNP), antibakteriyal, antioksidan ve antibiyofilm aktivitelerinin araştırılması
Investigation of antibacterial, antioxidant and antibiofilm activities of methanol extracts and silver nanoparticles (AGNP) of endemic plants Tanacetum argenteum subsp. argenteum and Marrubium globosum subsp. globosum
- Tez No: 856251
- Danışmanlar: PROF. DR. ASHABİL AYGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyal, MİK, Antibiyofilm, Antioksidan, Yeşil sentez, AgNP, Tanacetum argenteum, Marrubium globosum, Antibacterial, MIC, Antibiofilm, Antioxidant, Green synthesis, AgNP, Tanacetum argenteum, Marrubium globosum
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Yaşamsal alanlarımızda birçok bakteri türü ile karşılaşmaktayız ve bu bakterilerin birçoğu patojen etki göstermektedir. Patojen etkiye sahip olan bakterilerin tedavisinde ise antibiyotikler kullanılmaktadır. Bilindiği üzere antibiyotiklerin canlı vücudunda yararı olduğu kadar zararları da bulunmaktadır. Birçok bitkinin antimikrobiyal, antioksidan ve antibiyofilm özellikleri olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Bu çalışmada ülkemizde endemik olarak yetişen Tanacetum argenteum subsp. argenteum ve Marrubium globosum subsp. globosum bitkilerinin metanol ekstraklarının ve yeşil sentez yöntemi ile elde edilen AgNP'lerinin antibakteriyel, Antibiyofilm, Antioksidan aktiviteleri araştırılmıştır. İncelemeler doğrultusunda oyuk agar, MİK, MBK sonuçlarına göre her iki bitkinin AgNP'lerinin daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Benzer şekilde AgNP'lerin antibiyofilm etkisi de daha yüksek olarak görülmüştür. Ancak bitkilerin metanol ekstratlarının antioksidan etkisi daha yüksek olarak elde edilmiştir. Günümüzde artan antibiyotik direnç durumlarına doğal ve artırılmış etkisi açısından gümüş nanopartiküller bir alternatif olarak kullanılabilir. Yeşil sentez metodu ile farklı bitkilerden elde edilecek nanopartiküller daha etkin sonuçlar üretebilir.
Özet (Çeviri)
We observe plenty bacteria around our living environments and many show pathogen effect. Patojen etkiye sahip olan bakterilerin tedavisinde ise antibiyotikler kullanılmaktadır. We also use antibiotics for treatment against bacteria showing pathogen effect. As it is known, antibiotics have harmful effects inside the living body as much as they do have positive effects. It is know for a while now that many plants have antimicrobial, antioxidant, and antibiofilm properties. In this study, we researched antibacterial, antibiofilm, and andantioxidant activities of both the metanol extracts and AgNP obtained with green synthesis method from the plants, which grow endemic in our country: Tanacetum argenteum subsp. argenteum, and Marrubium globosum subsp. globosum. According to the studies, AgNP of both plants show better results in the agar well diffusion, MIC and MBC tests. Similarly, it is observed that the antibiofilm effect of both aforementioned AgNP is higher. However, metanol extracts of both plants are obtained with much higher antioxidant effect. Against higher antibiotic resistance, which increases every passing day, we could use silver nanoparticules as an alternative. Silver nanoparticules obtained with green synthesis method from various plants could show better results.