Nevşehir bölgesi pomzası ve pirinç kabuğu külünün hafif beton üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the usage of pumice and rice shellow ash in Nevşehir region in light concrete production
  1. Tez No: 856265
  2. Yazar: SEYİT CAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pomza, Pirinç kabuğu külü, hafif beton, Nevşehir, asidik pomza, Pumice, rice husk ash, lightweight concrete, Nevşehir, acidic pumice
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Nevşehir bölgesi pomza ve pirinç kabuğu külünün hafif beton ürettiminde kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlamnmıştır. Bu amaç doğrultusunda, %90 oranında Nevşehir pomzası ve %10 oranında kum agrega olarak kullanılmıştır. Farklı oranlarda (%10, %20, %30) pirinç kabuğu külü ise çimento ikame malzemesi olarak hafif beton üretimine katılmıştır. Çalışma üç aşamada gerçekleştirilmişir. Birinci aşamada pirinç kabuğu ikameli numunelerin karşılaştırılması için referans numunesi üretilmiştir. İkinci aşamada %10, %20, %30 oranında pirinç kabuğu külü ikameli hafif beton numuneleri üretilmiştir. Üçüncü aşamada numunelerin fiziksel ve mekanik özelliklerinin tespiti için deneyler yapılmıştır. Çalışma sonucunda, en düşük kuru birim hacim ağırlık, porozite, kompasite ve su emme değerlerinin %30 oranında pirinç kabuğu ikamesiyle elde edildiği görülmüştür. Pirinç kabuğu külü ikamesinin artmasıyla basınç dayanımı ve yarmada çekme dayanımında artış meydana geldiği tespit edilmiştir. Ayrıca pirinç kabuğu külü ikamesinin hafif beton üretimine rahattlıkla katıabileceği ve böylelikle atık bertarafına katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the usability of Nevşehir region pumice and rice husk ash in the production of lightweight concrete. For this purpose, 90% Nevşehir pumice and 10% sand were used as aggregate. Rice husk ash in different amounts (10%, 20%, 30%) was added to the production of lightweight concrete as a cement replacement material. The study was carried out in three stages. In the first stage, a reference sample was produced to compare rice husk substituted samples. In the second stage, lightweight concrete samples with 10%, 20% and 30% rice husk ash replacement were produced. In the third stage, experiments were carried out to determine the physical and mechanical properties of the samples. As a result of the study, it was seen that the lowest dry unit weight, porosity, compactness and water absorption values were obtained by substituting 30% rice husk. It was determined that the compressive strength and splitting tensile strength increased with the increase of rice husk ash replacement. Additionally, it was concluded that rice husk ash substitute can easily be incorporated into lightweight concrete production and thus contribute to waste disposal.