Kapadokya bölgesi: Nevşehir ili-Mazı lokalitesi Leptinotarsa decemlineata (Insecta:Coleoptera) türünün biyoekolojisi ve morfolojisinin incelenmesi
Investigation of bioecology and morfology of Leptinotarsa decemlineata (Insecta:Coleoptera) species in Cappadocia region: Nevsehir province & environment
  1. Tez No: 460810
  2. Yazar: MEVLİDİYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL KEKİLLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Insecta, L. decemlineata, Morfoloji, Biyoekoloji, Nevşehir, Mazı, Insecta, L. decemlineata, Morphology, Bioecology, Nevsehir, Mazı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada; Kapadokya Bölgesinde yer alan Nevşehir ili, Mazı lokalitesinde Leptinotarsa decemlineata Say 1824 (Arthropoda: Insecta: Coloeptera: Chrysomelidae) türünün yumurta ile başlayan hayat döngüsü, birbirini takip eden gelişim evreleri ile beslenme ilişkisi, besin miktarı, besin tercihini içeren biyoekolojik özellikleri ve morfolojisi tarla/arazi ve laboratuar ortamında incelenmiştir. Yapılan araştırmada; patates böceğinin habitatına ait, topraküstü ortalama sıcaklığının 24.308 oC, hava sıcaklığının 15.26 oC ve nemin %53.416 olduğu, Mayıs 2016'nın ilk haftasında ergin bireylerin kışlama döneminden çıktığı tesbit edilmiştir. Bununla birlikte; Eylül 2016'nın son haftasında ortalama topraküstü sıcaklığının 24.923 oC, hava sıcaklığının 14.446 oC ve nemin %43.923 olduğunda yeniden kışlama dönemine girdiği görülmüştür. Leptinotarsa decemlineata'nın kışlama dönemini takiben gerçekleşen çiftleşmeden çok kısa bir süre sonra yumurtalarını ortalama 25- 26 adet olmak üzere yaprağın genellikle alt yüzeyine kümeler halinde bıraktığı saptanmıştır. Sıcaklığın ortalama 24oC ve nem oranının % 43.6 olduğu ortamda larva gelişim süreleri ve pupa süresi takip edildiğinde 1 dönem larvanın 3-10gün, 2. dönem larvanın 2-5gün, 3.dönem larvanın 3-4gün ve 4. dönem larvanın 4-9günde geliştiğini ayrıca 8-13gün pupa evresinde kalarak ergin hale geldikleri gözlemlenmiştir. Pupaların topraktan çıkma oranını % 64.285 olarak tespit edilmiştir. Yumurtadan çıkıp ergin olana kadar geçen toplam süre 20-41gün olarak hesaplanmıştır. Ergin bireyin boyu 10-12mm, eni 5-7mm olarak hesaplanırken olgun larvanın boyu 9.5mm eni 6.5mm olarak ölçülmüştür. Leptinotarsa decemlineata nın yapılan araştırmada en çok patlıcan(Solanum melongena L.), sonra patates (Solanum tuberosum L.) ve domates (Lycopersicum esculentum Mill.) bitkileri ile beslendiği, biber (Capsicum annuum L.) bitkisinden besleniyor denilecek anlamlı bir bulgu olmadığı gözlemlenmiştir. Yapılan gözlemler sonucu genellikle beslenme miktarının son dönem larvalarında daha çok olduğu tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Leptinotarsa decelineata species Say 1824 (Arthropoda: Insecta: Coloeptera: Chrysomelidae) has been analysed both on land and in laboratory conditions, which has a life starting as an egg, then have some relations between their consecutive developmental stages and their bioecological features and morphology including nutrition, with the choice and the amount of food they consume that live around Mazı; Nevsehir province in Cappadocia region. According to this study, it was realized that adult individuals of Leptinotarsa decelineata species got out of winter period in the first week of May, 2016 when average soil temperature on top of the land belonging to these insects' habitat is 24.300°C, open-air temperature is 15.26°C and the amount of moisture is %53.416 and they again started winter period at the last week of September, 2016 when average soil temperature is 24.923°C, open-air temperature is 14.446°C and the amount of moisture is % 43.923. It has also been determined that Leptinotarsa decemlineata laid nearly 25-26 eggs in groups on generally bottom part of leaves after a very short while from mating ritual that happens after winter period. When their larva and pupa development period were analysed in an environment in which temperature is nearly 24 oC and the amount of moisture is % 43.6, it was observed that 1st term larva got developed in 3-10 days, 2nd term larva in 2-5 days, 3rd term larva in 3-4 days and 4th term larva in 4-9 days and also they became adults after a 8-13 days of pupa period. The amount of pupas that came out of soil was identified as % 64,285. The total time period from getting out of egg until becoming adult was calculated as 20-41 days. While the height of an adult individual was measured as 10-12mm and its broadness as 5-7mm, mature larva's height was 9.5mm and its broadness was 6.5mm. In this study, it was observed that Leptinotarsa decemlineata ate these plants: the eggplant (Solanum melongena L.) the most, potato (Solanum tuberosum L.) the second and tomato (Lycopersicum esculentum Mill.) the third. On the other hand, there were not enough evidence about pepper (Capsicum annuum L.) so it cannot be said that they ate pepper to survive. As a result of all these observations, it was determined that the amount of consuming food was generally more in last-term larvas.