Kapadokya bölgesi, Nevşehir ili üzüm bağları Vespidae (Insecta: Hymenoptera) türleri üzerine biyoekolojik ve faunistik araştırma
Bioecological and faunistic researches on Vespidae (Insecta: Hymenoptera) species in Nevsehir city vineyards of Cappadocia region
- Tez No: 498293
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL KEKİLLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Fauna, Ekoloji, Biyoçeşitlilik, Vespidae, Üzüm bağları, Nevşehir, Fauna, Ecology, Biodiversity, Vespidae, Vineyards, Nevsehir
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez çalışması, Nevşehir ili kapsamında, çoğunluğu 2017 yılı Nisan- Ekim ayları arasında; özellikle üzüm bağları ve çevresinden toplanan, Vespidae (Insecta: Hymenoptera) örneklerine dayanmaktadır. Çalışma sonucunda Vespinae alt familyasına ait 3 tür; Vespa orientalis Linnaeus, 1771, Vespula (Paravespula) germanica ( Fabricius, 1793 ), Vespula (Paravespula) vulgaris Linnaeus, 1758 ve Polistinae alt familyasına ait 4 tür; Polistes (Leptopolistes) gallicus Linnaeus, 1767, Polistes (s.str) nimpha (Christ, 1791 ), Polistes (s.str) dominulus (Christ, 1791 ), Polistes (s.str) bucharensis Erichson, 1949, tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerden 6'sı Nevşehir il faunası için yeni kayıttır. Çalışma içeriğinde belirlenen türlerin; ekolojileri, fenolojileri, dikey ve yatay dağılışları verilmiştir. Tür teşhis anahtarı hazırlanmış, türlerin, Türkiye ve Dünyadaki coğrafik yayılışları belirtilerek sonuçlar ekolojik ve faunistik açıdan değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study is based on the samples of Vespidae (Insecta: Hymenoptera) species that majority of them collected between April - October 2017, within the scope of Nevşehir province, especially the vineyards and its surroundings. As a result of the study, 3 species belonging to subfamily Vespinae: Vespa orientalis Linnaeus, 1771, Vespula (Paravespula) germanica ( Fabricius, 1793 ), Vespula (Paravespula) vulgaris Linnaeus, 1758; 4 species belonging to the subfamily Polistinae: Polistes (Leptopolistes) gallicus Linnaeus, 1767, Polistes (s.str) nimpha (Christ, 1791 ), Polistes (s.str) dominulus (Christ, 1791 ), Polistes (s.str) bucharensis Erichson, 1949 were identified. Six of the identified species are new records for Nevsehir province. In the content of the study; ecology, phenology, vertical and horizontal distributions of the species were given and identification keys of the species were also prepared. In addition, geographical distribution of both Turkey and the world were specified. Finally; the results were analyzed from the ecological and faunistic point of view.