Atık alanların çevre sorunları açısından jeofizik yöntemlerle irdelenmesi üzerine bir araştırma
An Environmental study of waste areas: A geophysical approach
  1. Tez No: 85630
  2. Yazar: HİDAYE AYDAN SİLKÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeofizik Yöntemler, Elektrik yöntem, Elektromanyetik yöntem, Jeoradar, Manyetik yöntem, Sismik kırılma yöntemi, Radyoaktivite yöntemi, Mise-a-la- Masse yöntemi, Yapay örtüdeki hasar nedeniyle sızmanın saptanması
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
V ÖZET ATIK ALANLARININ ÇEVRE SORUNLARI AÇISINDAN JEOFİZİK YÖNTEMLERLE İRDELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTD2MA. SİLKÜ, Hidaye Aydan Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit ERDEM Haziran 1999, 159 sayfa. Bu tezde atık alanları, kentsel katı atık alan dolgusu, tehlikeli atık alan dolgusu alanlarının araştırılması ve gelecekte atık boşaltma amaçlı kullanılacak alanlardaki toprak, yüzey ve yeraltı suları, zararlı gazların araştırılması, izlenmesi sırasında başvurulacak jeofizik yöntemler ve çözüm yolları üzerinde durularak, çevre dostu atık alanları için öneriler getirilmiştir. Çevre araştırmalarında kullanılan jeofiziksel yöntemler; Elektrik, Elektromanyetik yöntemler, Sismik kırılma, Manyetik, Radyoaktivite olup, araştırılan probleme göre iki yöntemle sonuçlar desteklenmektedir. Özellikle, kirlilik alanlarının tespitinde ve izlenmesinde en sık kullanılan yöntemler; Elektrik ve Elektromanyetik yöntemleridir.VI Bu iki yöntem de zemin iletkenliğini ölçmeyi amaçlamaktadır. Böylelikle kirliliğe bağlı olarak değişimler saptanmaktadır. Ayrıca iletkenlik ölçümleri, kirlilik haritalamasmdan başka, depolama tankları gibi gömülü metallerin bulunmasında da kullanılan yöntemlerdir. Gömülü cisimlerin yerinin saptanmasında direkt kullanılan yöntemler; Jeoradar ve Manyetik yöntemdir. Manyetik yöntemde manyetik duyarlılık ölçülmekte, oluşturulan manyetik haritalardaki anormal anomaliler bize gömülü cisimlerin yerini vermektedir. Manyetik yöntemini destekleyici yöntem olarak Elektromanyetik yöntem kullanılır. Jeoradar da ise dielektrik geçirgenlik ele alınmaktadır. Yeraltına gönderilen sinyaller zeminin jeoelektriksel özelliğine bağlı olarak ani değişimleri ortaya çıkmakta ve sinyaller yansıyarak geri dönmektedirler, bu da bize yüksek iletkenliğe sahip bir nesnenin varlığını göstermektedir. Yöntem uygulanmadan önce Özdirenç ve EM ile uzaklık tespit edilmektedir. Sismik kırılma yöntemi ise yeraltının yapısmı tanımak, dalgaların yayılım hızlan ve tabaka kalınlığı tespit edilerek örtü kayanın özelliklerinin saptanmasında, dolgu sınırlarının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Radyoaktivite ise radyoaktif atıkların yerlerinin tespitinde kullanılmaktadır. Yapay örtüdeki hasar nedeniyle oluşan sızmanın saptanmasına çalışılmış ve kirlilik yayılımımn izlenmesi için Mise-a-la-Masse jeofiziksel yöntemi uygulanmıştır.vn Sonuç olarak, bu tezde, jeofizik yöntemlerin kirlilik ve katı atık alanlarının belirlenmesi, izlenmesi, kontrol edilmesinde öneminin büyüklüğü ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT AN ENVIRONMENTAL STUDY OF WASTE AREAS : A GEOPHYSICAL APPROACH SİLKÜ, Hidaye Aydan MS Thesis, Environmental Sciences Thesis Adviser : Prof. Dr. Ümit ERDEM June 1999, pp. 159. The purpose of this study is to research the municipal landfills, hazardous waste landfill areas, and in analysis and monitoring of soil, surface and ground waters, and poisonous gases, to discuss the related geophysical methods and problem-solving techniques, and to propose alternative solutions for environment friendly waste areas. The geophysical methods employed in environmental studies are mainly Electricity, Electromagnetism ( EM ), Seismic-Refraction method, Magnetometric method and Radioactivity method. For a sound analysis of the related problem, at least two of these methods should be applied. Electricity and Electromagnetism are two preferable methods in searching and monitering of waste areas. These two geophysical methods aim to measure the conductivity of the ground.X The anomalies in conductivity are good evidences of ground or groundwater contamination. Apart from the mapping of the contaminated areas, this method is also used in waste storage, and search for the buried materials like storage tanks. Two direct methods used in the detection of the buried materials are Georadar and Magnetometric method. Magnetometric method is employed in the measurement of magnetic sensivity; the abnormal anomalies in the magnetic maps give us the location of the buried material. Electromagnetism is used as an additional method to confirm the results of the magnetometric analysis. The Georadar method operates according to the dielectrical transmission principle. The underground transmitted signals undergo sudden changes depending on the geoelectrical characteristics of the ground, and are reflected back to the transmitter. This process shows us the presence of a highly conductivite material. Prior to the application of this method, the transmission range should be determined by Resistivity and EM methods. The Seismic-Refraction method is, however, used to identify the underground structure, and to collect data about the characteristics of the bed-rock by determining the transmission velocity of the waves and the thickness of the layer, and to delineate the borders of the landfill. Radioactivity is used in search of the radioactive wastes. After the detection of the contamination sites, some other precise geophysical methods likeXI Mise-a-la-Masse' and 'Artificial Non-Leachate Cover' are employed to control and monitor the waste areas, and limit the expansion of contamination, and prevent soil, surface and groundwater contamination. To conclude, this study has, once more, proved the significance of geophysical methods in the detection of contamination sites, the delienation of future waste areas, and the control and monitoring of the landfills. Key words : Geophysical Methods. Electricity, Electromagnetism, Georadar, Magnetometric method, Seismic Refraction mehod, Mise-a-la- Masse method and Artificial-Non Leachate Cover Model.