Kliniğimizde 2018-2023 yıllarında yapılmış olan operatif histeroskopi vakalarının retrospektif olarak incelenmesi
Abstractthe retrospective analysis of operative hysteroscopy cases performed in our clinic between 2018-2023
- Tez No: 856401
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAHA ORAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Operatif histeroskopi, Laparoskopi, septum, Endometrial polip, Operative hysteroscopy, Laparoscopy, Septum, Endometrial polyp
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kliniğimizde 2018-2023 yılları arasında yapılmış olan operatif histeroskopi vakaları retrospektif olarak incelendi. Kliniğimizde operatif histeroskopi yapılan hastaların bir kısmına sadece operatif histeroskopi yapıldığı, bir kısmına ise operatif histeroskopiye ek olarak diagnostik laparoskopi yapıldığı saptanmıştır. Günlük pratikte cerrahın tercihine göre değişmekle beraber hangi endikasyonlarda sadece operatif histerskopi yapıldığı, hangi endikasyonlarda diagnostik laparoskopi ile eşlik edilmesi gerektiği konusunda fikir birliğine varılabilmesi, yine diagnostik laparoskopi yapılan grup ile yapılmayan grubu yatış süresi, hemogram seyri açısından kıyaslanması için bu çalışmamızı yaptık. 5 yıllık sürede kliniğimizde 401 hastaya operatif histeroskopi yapılmış, 15 hasta veri eksikliği nedeni ile çalışmadan çıkarılmış, çalışmaya toplam 386 hastanın dahil edilmiştir. Demografik bilgileri, operasyon öncesi ve sonrası hemogram değerleri, operasyon esnasında olan komplikasyonlar, hastanede yatış süreleri, diagnostik laparoskopi yapılıp yapılmadığı, mirena takılıp takılmadığı incelendi. Çalışmaya dahil edilen en küçük hasta 18, en büyük hasta ise 74 yaşında olup, hastaların ortalama yaşları 38,48±10,66'ydı. En uzun yatış süresi 4 gün olup, hastaların ortalama yatış süresi 1±0,5 gündü. Hastaların ortalama preop Hgb değeri 12,89±1,47, postop Hgb değeri ise 11,91±1,40'tı. Çalışmaya dahil edilen 386 hastanın tamamına operatif histeroskopi uygulandı. 155'inin (%40,2) eş zamanlı olarak diagnostik laparoskopi ile batın içerisi gözlemlendi. 70'ine (%18,1) operatif histeroskopi yapıldıktan sonra endometrial adezyonları engellemek amacıyla intraoperatif mirena takıldı. 386 hastanın sadece 1'inde (%0,3) mortal olmayan komplikasyon görüldü. Uterin septum, istmosel, endometrial adezyon endikasyonu ile opere edilecek hastalara operatif histeroskopiye ek olarak diagnostik laparoskopi tercih edildiği, komplikasyon olasılığının düşük olduğu endometrial polip vakalarında ise sadece operatif histeroskopi tercih edildiği saptanmıştır. Yine kliniğimizdeki yaptığımız çalışmada diagnostik laporoskopi yapılan grup ile sadece operatif histeroskopi yapılan grup kıyaslanmış, sadece operatif histeroskopi yapılan grupta yatış süresi daha kısa bulunmuş, postop hemogram seyrinde ise daha az bir düşüş izlenmiştir. Komplikasyon riski yüksek olan hastalarda, uterin septum cerrahisi, istmosel, endometrial adezyon endikasyonu bulunan, rüptür riski yüksek olan hasta grubunda operatif histeroskopiye ek olarak diagnostik laparoskopi ile batın içerisi gözlenmelidir. Operatif histeroskopinin hasta için oldukça konforlu bir operasyon olduğunu düşünmekteyiz. Hangi grupta sadece operatif histeroskopi yapılmalı, hangi grupta operatif histeroskopiye ek olarak diagnostik laparoskopi yapılması gerektiği ile ilgili daha çok hasta ile, daha çok karşılaştırmalı, prospektif randomize kontrollü çalışmaların gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The retrospective analysis of operative hysteroscopy cases performed in our clinic between 2018-2023 was conducted. It was observed that some patients undergoing operative hysteroscopy received only this procedure, while others underwent additional diagnostic laparoscopy. Although subject to the surgeon's preference in daily practice, consensus on indications for solely operative hysteroscopy versus those requiring diagnostic laparoscopy alongside it could be reached. Thus, we undertook this study to compare these groups in terms of hospital stay and hematological parameters. Over a 5-year period, 401 patients underwent operative hysteroscopy in our clinic, with 15 excluded due to incomplete data, resulting in a total of 386 patients included in the study. Demographic data, pre- and post-operative hemogram values, intraoperative complications, length of hospital stay, performance of diagnostic laparoscopy, and insertion of Mirena were examined. The youngest patient included was 18 years old, while the oldest was 74, with a mean age of 38.48 ± 10.66 years. The longest hospital stay was 4 days, with an average of 1 ± 0.5 days. The mean preoperative HGB value was 12,89±1,47, and the postoperative HGB value was also 11.91 ± 1.40. All 386 patients included underwent operative hysteroscopy, with 155 (40.2%) undergoing simultaneous diagnostic laparoscopy. In 70 cases (18.1%), intraoperative Mirena insertion was performed to prevent endometrial adhesions. Non-lethal complications were observed in only 1 patient (0.3%). It was noted that diagnostic laparoscopy was preferred in addition to operative hysteroscopy for patients undergoing uterine septum surgery, where the risk of rupture is high, while cases with a low complication probability, such as endometrial polyps, underwent solely operative hysteroscopy. Additionally, comparing the group undergoing diagnostic laparoscopy with the group undergoing only operative hysteroscopy in our study revealed a shorter hospital stay and a lesser decrease in postoperative hemogram levels in the latter group. In cases with a high risk of complications, such as uterine septum surgery, endometrial adhesion, istmosel where the risk of rupture is high, diagnostic laparoscopy should be performed in addition to operative hysteroscopy to observe the intra-abdominal environment. We believe that operative hysteroscopy is a comfortable procedure for patients. However, further prospective randomized controlled studies involving more patients are needed to determine which group should undergo solely operative hysteroscopy and which group requires diagnostic laparoscopy in addition.