Varoluşsal kaygı, erteleme, kendini sabotaj eğiliminin erken dönem uyum bozucu şemalarla arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between existential anxiety, procrastination and self-sabotage tendency and early maladaptive schemas
- Tez No: 856429
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAHRAMAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Varoluşsal Kaygı, Erteleme, Kendini Sabotaj, Erken Dönem Uyum Bozucu Şemalar, Early maladaptive schemas, existential anxiety, procrastination, self-sabotage
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma, yetişkin bireylerde varoluşsal kaygı, erteleme davranışı, kendini sabotaj eğiliminin erken dönem uyumsuz şemalarla ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın deseni için ilişkisel tarama modeli tercih edilmiş ve örneklem kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. İstanbul ilinde yaşayan 18 yaş ve üzeri 480 katılımcıdan oluşmaktadır. Bu katılımcılara, Kişisel Bilgi Formu (KBF), Varoluşsal Kaygı Ölçeği (VKÖ), Genel Erteleme Ölçeği (GEÖ) ve Kendini Sabotaj Ölçeği (KSÖ), Young Şema Ölçeği Kısa Form-3 (YSÖ-KF3) uygulanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 27 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde, varoluşsal kaygı, erteleme davranışı ve kendini sabotaj eğilimi ile erken dönem uyumsuz şemalar arasında anlamlı seviyede olan pozitif korelasyonlar saptanmıştır. Ayrıca, erken dönem uyumsuz şemaların varoluşsal kaygı, erteleme davranışı ve kendini sabotaj eğilimi üzerinde anlamlı yordayıcı etkileri olduğu görülmüştür. Bulguların sonuçları ışığında, bu ilişkiler arasında en güçlü ilişkinin“zedelenmiş özerklik”şema alanı ile varoluşsal kaygı, erteleme davranışı ve kendini sabotaj eğilimi arasında olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the relationship between existential anxiety, procrastination behaviour and self-sabotage tendency with early maladaptive schemas in adult individuals. Relational screening model was preferred for the research design and the sample was obtained using convenience sampling method. It consists of 480 participants aged 18 years and over living in Istanbul. Personal Information Form (PIF), Existential Anxiety Scale (EAS), General Procrastination Scale (GGS) and Self-Sabotage Scale (SSS), Young Schema Scale Short Form-3 (YSÖ-KF3) were applied to these participants. Statistical analyses were performed using SPSS 27 software. When the results of the study were examined, significant positive correlations were found between existential anxiety, procrastination behaviour and self-sabotage tendency and early maladaptive schemas. In addition, early maladaptive schemas were found to have significant predictive effects on existential anxiety, procrastination behaviour and self-sabotage tendency. In the light of the results of the findings, it was concluded that the strongest relationship among these relationships was between the“impaired autonomy”schema domain and existential anxiety, procrastination behaviour and self-sabotage tendency.