Phaseolus vulgaris L. (fasulye)'te protein ve fotosentetik pigment içeriği üzerine salisilik asitin etkileri
Effects of salicylic acid on content of protein and photosynthetic pigment in Phaseolus vulgaris L.
  1. Tez No: 85643
  2. Yazar: BENGÜ TOP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AVNİ GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Phaseolus vulgaris L, salisilik asit, yaprak proteini, total azot, klorofil, karotenoid, Phaseolus vulgaris L, salicylic acid, leaf protein, total nitrogen, chlorophyll, carotenoid
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, sera ve tarla koşullarında yetiştirilen Phaseolus vulgaris L. (fasulye) bitkilerine uygulanan farklı konsantrasyonlardaki (50, 100 ve 200 ppm ) salisilik asitin (SA) yaprak proteinleri, total azot ile klorofil ve karotenoİd pigmentleri içeriği üzerine etkisi araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, 100 ppm S A uygulamasında, sera bitkilerinin trifoliat yapraklarında, tarla bitkilerinin ise primer ve trifoliat yapraklanndaki protein miktarı artmıştır. SDS-Jel Elektroforezi ile, serada yetiştirilen bitkilerin primer yapraklarında 14 tane, trifoliat yapraklarında ise 15 tane farklı protein bandı bulunmuştur. Tarlada yetiştirilen bitkilerin primer yapraklan 18 tane protein bandı verirken, trifoliat yapraklarında 14 farklı protein bandının bulunduğu saptanmıştır. Diğer yandan, sera ve tarlada yetiştirilen bitkilere uygulanan 100 ppm S A, tüm bitkide total azot miktarında artışa, 200 ppm S A ise azalmaya neden olmuştur. Bitkilere uygulanan 100 ppm S A, yapraklarda klorofil pigment miktarım arttırmıştır. Ayrıca serada yetiştirilen bitkilerin yapraklarında, karotenoid miktarı 50 ve 100 ppm S A etkisiyle artarken, tarlada yetiştirilen bitkilerin karotenoid miktarı üzerinde SA uygulamaları önemli etkinlikte görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of different concentration (50, 100 and 200 ppm) of S A on leaf total protein content, total nitrogen, chlorophyll and carotenoid pigment contents of Phaseolus vulgaris L. seedlings; grown in greenhouse and field conditions have been investigated. According to the results obtained, 100 ppm S A application led to an increase in total protein content of trifoliate leaves of greenhouse plants and, primary and trifoliate leaves of field grown seedlings. After SDS-Gel-Electrophoresis, 14 different protein bands in primary leaves and 15 different protein bands in trifoliate leaves of seedlings grown in greenhouse were observed. In field grown seedlings, 18 protein bands appeared in primary leaves and 14 different protein bands in trifoliates. On the other hand, although 100 ppm S A application caused an increase in total nitrogen content, 200 ppm SA application caused a decrease in whole plant, grown in the greenhouse and under field conditions. 100 ppm S A application gives a rise to chlorophyll content of leaves. In addition, carotenoid content also increased in 50 and 100 ppm SA applications to seedlings grown under greenhouse conditions. However, SA application had no significant effect on carotenoid content of field grown seedlings