Gıda sanayiinde kullanılan karamelin bileşimi üzerinde bir araştırma
A Study on the composition of the caramel used in food industry
  1. Tez No: 85642
  2. Yazar: FERİŞTE TEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR HIŞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Caramel colors, E 150, components of caramel color
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezde, Türkiye piyasasında üretilen veya pazarlanan KR (E 150 a, b, c, d) araştırılmış ve toplanan örnekler ile laboratuar koşullarında tarafımızdan elde edilen karamel renklendiricisi örneği incelenmiştir. Çalışma sonucunda GC-MS tekniği yardımıyla KR'nin bileşiminde bulunan maddelerden, R+ limonen, furfural, 3 -metil- 1,2- siklopentanedion, maltol ve 5-hidroksimetil-2-furaldehit üzerinde durularak saf standartları sağlanmış ve GC tekniği ile örneklerdeki konsantrasyonları belirlenmiştir. 3 ve 4 no'lu sınıflara ait oldukları belirlenen örneklerin her bir sımf için yukarıda adı geçen bileşenlere ait ortalama konsantrasyonları (mg/kg) sırayla: (3 no'lu sınıf-4 no'lu sınıf), (18,183-21,184), (45,460-55,539), (3,845-17,516), (75,395-32,091), (748,154-193,687) olarak hesaplanmıştır. Ayrıca yapılan tam ve saflık testleriyle KR örneklerine ait (3 no'lu sınıf ort.- 4 no'lu sınıf ort.), % KM içeriği (sıvı örn.: 61,60-52,82), (%) toplam azot içeriği (2,02-3,43), % S02 içeriği (0-0,12), absorbans oram (47,98-21,07) ve renk yoğunluğu (0,15-0,37); değerleri de belirlenmiştir. Anahtar sözcükler : Karamel renklendiricileri (KR), E 150 KR'nin bileşimi
Özet (Çeviri)
In this thesis caramel colors ( El 50 a, b, c, d) which produced or marketed in Turkey were searched and the samples were collected. These samples and in addition a caramel color sample which was produced at laboratory by us were examined. In this study by using GC-MS technique some of the compounds of caramelization degradation products were detected in the samples and five of them; R+ limonene, furfural, 3 -methyl- 1,2-cyclopentanedion, maltol and 5-hydroxymethyle-2-furaldehyde; were chosen according to their importance. The pure standarts of these compounds were used in finding their concentrations by GC technique. The mean concentrations of the above compounds found in the samples belonging to classes 3 and 4 are given alternately as follows: (18,183-21,184), (45,460-55,539), (75,395-32,091), (3,845-17,516), (748,154-193,684). Furthermore some identity and purity tests of caramel colors such as total nitrogen (%), (2,02-2,43); solid content (%), (for liquid samples: 61,60-52,82); sulphurdioxide content (%), (0-0,12), absorbance ratio (47,98-21,07) and color intensity (0,15-0,37); (mean values for Class 3-Class 4); were also done.