Çevreye yönelik tutumlar ve çevre eğitimi
Attitudes to environment and environmental education
  1. Tez No: 85644
  2. Yazar: DAMLA DEMET (GÜRBAHÇE) TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN TATLIDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre kirliliği, çevre bilinci, çevre eğitimi, Environmental pollution, environmental consciousness, environmental education
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
^P\t>UU V ÖZET ÇEVREYE YÖNELİK TUTUMLAR VE ÇEVRE EĞİTİMİ TOPALOĞLU (GÜRBAHÇE), D.Demet Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ercan TATLIDİL Ağustos 1999,128 sayfa Çevre kirliliği sorunu, doğal çevrenin yanısıra toplumsal çevre ile de yakından ilişkilidir. Çevre kirliliği, sadece ekolojik bir sorun değil aynı zamanda toplumsal bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Doğal dengenin bozulması insan ve tüm canlıların yasanımı tehlikeye sokabilecek bir etkendir. Bu bağlamda çevre kirliliğine neden olan faaliyetleri kendi eliyle gerçekleştiren insanın çevreye bakış açısı çevre sorunlarının çözümlenmesinde temel unsur teşkil etmektedir. Çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda bireylerin çevreye yönelik tutumlarının ve bu konuda çevre için bilinçli bir eğitimin önemli bir etken olarak görülmesi nedeniyle yapılan arastama 'Çevreye yönelik tutumlar ve çevre eğitimi' adı altında gerçekleştirilmiş, bireylerin çevre kirliliğine bakışı, sergiledikleri tutumların ortaya çıkarılması ve çevre bilincinde eğitim boyutunun etkisinin anlaşılması amaçlanmıştır. Arastama konumuzun kapsamı içinde konuyu irdeleyen kuramsal yaklaşmalar ele alınmıştır. Bu kuramsal yaklaşımlar içinde kavramlar, ulusal ve uluslararası literatürler bazında irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT ATTITUDES TO ENVIRONMENT AND ENVIRONMENTAL EDUCATION TOPALO?LU (GÜRBAHÇE), D. Demet MSc in Environmental Sciences Department Supervisor: Prof. Dr. Ercan TATLIDİL August 1999,128 pages The problem of environmental pollution has a relationship with social environment as well as with natural environment. Environmental pollution is not only an ecological problem but it also emerges as a social problem. Breakdown of natural balance is a factor that can endanger human beings and all other living. In this context, the point of view that the human being has, realizing the activities causing environmental pollution, bases the solution to the problems of environment. This study has been realized under the heading“Attitudes Towards Environment and Environmental Education”as a result of considering that individuals' attitudes towards environment in prevention of pollution and a conscious education for environment is very important factor. Within the study, it has been aimed to understand individuals' point of view and the manners they display in this respect and the effect of education in environmental consciousness. Within this research study, the theoretical approaches discussing the subject matter have been handled. In these theoretical approaches the concepts have been discussed on the basis of national and international literature.