Ortaokul öğrencilerinin eleştirel dinleme/izleme özyeterliliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of secondary school students' critical listening/watching skills
- Tez No: 856447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER ÇARKIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel dinleme/izleme, dinleme eğitim, Critical listening/watching, listening training
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ortaokul öğrencilerinin eleştirel dinleme/izleme özyeterliliklerinin çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesinin amaçlandığı bu araştırma nicel araştırma modellerinden betimsel tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada alt problemler kapsamında ortaokul öğrencilerinin eleştirel dinleme/izleme özyeterliliklerinin cinsiyet, yaş, anne-baba eğitim durumu, kardeş sayısı, sınıf düzeyi, okul öncesi eğitimi alma durumu ve günlük bilgisayar-tablet kullanma ve televizyon izleme süreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterme durumları incelenmiştir. Yapılan araştırma İstanbul ilinin Esenler ilçesinde yer alan resmi ortaokullardan gelişigüzel örnekleme yöntemiyle seçilen 1030 öğrenciyle gerçekleşmiştir. Araştırmanın verileri Eleştirel Dinleme/İzleme Özyeterlilik Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Ulaşılan veriler SPSS 22 programıyla analiz edilmiş ve ortaokul öğrencilerinin eleştirel dinleme/izleme özyeterlilik düzeylerinin orta seviyede (3,36) olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte ortaokul öğrencilerinin eleştirel dinleme/izleme özyeterliliklerinin cinsiyet, yaş, anne-baba eğitim durumu, kardeş sayısı, sınıf düzeyi, okul öncesi eğitimi alma durumu ve günlük bilgisayar-tablet kullanma ve televizyon izleme süreleri gibi çeşitli değişkenler açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermediği tespit edilmiştir. Ortaokul öğrencilerinin cinsiyetinin, yaşının, anne-baba eğitim durumunun, kardeş sayısının, sınıf düzeyinin, okul öncesi eğitimi alma durumlarının, günlük bilgisayar-tablet kullanma ve televizyon izleme sürelerinin eleştirel dinleme/izleme özyeterlilik düzeyi bakımından istatistiki açıdan anlamlı farklılıkların oluşmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, which aims to evaluate the critical reading/monitoring self-efficacy of secondary school students in terms of various variables, was carried out with the descriptive scanning method, one of the best research models. Within the scope of the sub-problems of the study, the statistically significant differences in the critical listening/monitoring self-efficacy of secondary school students in terms of gender, age, parents' education level, number of siblings, grade level, pre-school education status, and daily computer-tablet usage and television watching time were examined. The research was conducted with 1030 students selected by random sampling method from public secondary schools in the Esenler district of Istanbul. The data of the research were obtained with the Critical Listening/Monitoring Self-Efficacy Scale and the Personal Information Form provided by the researchers. The data obtained was analyzed with the SPSS 22 program and it was determined that the critical listening/monitoring self-efficacy level of secondary schools was at a medium level (3.36).. However, it was detected that the critical listening/monitoring self-efficacy of secondary school students did not show statistically significant differences in terms of various variables such as gender, age, parents' education level, number of siblings, grade level, pre-school education status, and daily computer-tablet usage and television watching time. It was concluded that there were no statistically significant differences in terms of critical listening/watching self-efficacy level of secondary school students' gender, age, parents' education level, number of siblings, grade level, pre-school education, daily computer-tablet usage and television watching time.