Okul öncesi öğretmenlerine yönelik 21. yy. öğretim becerileri yeterlik algısı ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Development of 21st century teaching skills competence perception scale for preschool teachers: Validity and reliability study
- Tez No: 856448
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN BAGÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21. yy. öğretim becerileri, yeterlik, ölçek geliştirme, AFA, DFA, 21st century teaching skills, competence, scale development, EFA, CFA
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışma okul öncesi öğretmenlerinin 21. yy. öğretim becerilerini belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle“21. yüzyılın farklı becerileri ile donatılmış öğrencileri yetiştirecek öğretmenlerin de onlara atfedilen becerilere sahip olmaları gerekir”önermesinden yola çıkılmış ve 21. yüzyılda bir okul öncesi öğretmeninin sahip olması gereken yeterlikler, ulusal ve uluslararası alanyazında kabul görmüş beş kuramsal temel baz alınarak belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma nicel araştırma deseni içinde deneysel olmayan desen kategorisinde yer almaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu; İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı devlet ya da özel okullarda görev yapan; pilot uygulama için 10 öğretmen, Açımlayıcı Faktör Analizi için 359 öğretmen, Doğrulayıcı Faktör Analizi için 291 öğretmen olmak üzere toplamda 660 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Geliştirilen ölçeğin yapı geçerliğini ortaya koymak amacıyla iki farklı örneklem grubundan aşamalı olarak farklı zaman dilimlerinde veriler toplanmış ve bu veri setleri üzerinde AFA ve DFA yapılmıştır. Ölçeğin faktör yapısını ortaya çıkarmak için verilerin analizinde SPSS 23 ve AMOS paket programından yararlanılmıştır. Ölçeğin güvenirliliğinin ortaya konması için yapılan analizler sonucunda Cronbach'ın Alpha değeri 0,935, Guttmann-Split Half değeri 0,878 ve Spearman-Brown güvenirlik değeri 0,896 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış yedi boyut ve 29 maddeden oluşan“Okul Öncesi Öğretmenlerine Yönelik 21. yy. Öğretim Becerileri Yeterlik Algısı Ölçeği”geliştirilmiştir. Bu araştırma ulusal ve uluslararası alanyazında okul öncesi öğretmenlerinin 21. yy. öğretim becerilerini belirleyici ilk ölçek geliştirme çalışması niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop a scale to determine the 21st century teaching skills of preschool teachers. In line with this purpose, first of all, based on the premise that“teachers who will raise students equipped with different skills of the 21st century should also have the skills attributed to them”, the competencies that a preschool teacher should have in the 21st century were tried to be determined on the basis of five theoretical bases accepted in national and international literature. This study is in the category of non-experimental design within the quantitative research design. The study group consisted of 660 preschool teachers working in public or private schools affiliated to Izmir Provincial Directorate of National Education; 10 teachers for pilot application, 359 teachers for Exploratory Factor Analysis, and 291 teachers for Confirmatory Factor Analysis. In order to reveal the construct validity of the developed scale, data were collected gradually from two different sample groups at different time periods and EFA and CFA were conducted on these data sets. SPSS 23 and AMOS package programs were used to analyze the data to reveal the factor structure of the scale. Cronbach's Alpha value was 0.935, Guttmann-Split Half value was 0.878 and Spearman-Brown reliability value was 0.896. As a result of the research, the“21st Century Instructional Skills Competencies Scale for Preschool Teachers”consisting of seven dimensions and 29 items with proven validity and reliability was developed. This study is the first scale development study to determine the 21st century teaching skills of preschool teachers in national and international literature.