Aphidoletes aphidimyza (rondani) (diptera, cecidomyiidae)'nın bazı biyolojik özellikleri üzerinde araştırmalar
Investigations on some biological aspects of aphidoletes aphidimyza (rondani) (diptera, cecidomyiidae)
- Tez No: 85650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP YOLDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aphidoletes aphidimyza, cecidomyiidae, predator, Aphidoletes aphidimyza, cecidomyiidae, predator
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
V ÖZET Aphidoletes aphidimyza (Rondani) (Diptera, Cecidomyiidae)'nm Bazı Biyolojik Özellikleri Üzerinde Araştırmalar TURANLI, Dilek Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Zeynep YOLDAŞ Ağustos 1999, 50 sayfa Bu çalışma ile Aphidoletes aphidimyza (Rondani) (Diptera, Cecidomyiidae)' nın bazı biyolojik özellikleri ve yaprak bitleri ile aralarındaki beslenme ilişkisi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ana materyalini konukçu zararlı Macrosiphum euphorbiae (Thomas) (Homoptera, Aphididae) ile predator A. aphidimyza bireyleri oluşturmuştur. Tüm çalışmalar 25+1 °C sıcaklık ve % 60-70 orantılı nemin sağlandığı iklim odalarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar süresince A. aphidimyza' nın dişileri, turuncu yumurtalarım bitkilerin yaprak, gövde ve sürgünleri gibi yaprakbitlerinin yoğun olduğu bölgelere tek tek veya topluca bırakmışlardır. Yumurtaların açılma süresi ortalama 44.32 saat olarak, yumurtalardan çıkan larvaların ortalama gelişme süresi 96 saat (4 gün) ve pupa süresi de ortalama 334.7 saat (13.95 gün) olarak bulunmuştur. M. euphorbiae ile beslenen A. aphidimyza'1 nın ergin öncesi gelişme süresi ortalama 19.8 gün, erginlerin ömrü ise 3-4 gün olarak bulunmuştur. Bir A. aphidimyza larvası, gelişme süresi boyunca ortalama 20.5 adet M. euphorbiae tüketmiştir. Tüketilen bu yaprakbiti miktarının çoğunun larvaların yumurtadan çıktıktan sonraki 3. ve 4. günlere rastladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Investigations on Some Biological Aspects of Aphidoletes aphidimyza (Rondani) (Diptera, Cecidomyiidae) TURANLI, Dilek MSc in Agriculture Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Zeynep YOLDAŞ August 1999, 50 pages In this study, some biological features and feeding relation on aphids of Aphidoletes aphidimyza (Rondani) (Diptera, Cecidomyiidae) were studied. The main matarials of this work were the insect pest Macrosiphum euphorbiae (Thomas) (Homoptera, Aphididae) as a host insect and the predator A. aphidimyza. Experiments were carried out at constant temperature (25+1 °C) and relative humitity (60-70 %) under laboratory conditions. During the experiments, females of A. aphidimyza laid their orange coloured eggs on leaves, stems and shoots which were infested by aphids. The average incubation period of eggs were 44.32 hours, average developmental time of newly hatched larvae were 96 hours (4 days) and average pupation period were 334.7 hours (13.95 days). The average developmental time of the adult (from egg to adult) of A. aphidimyza fed on M euphorbiae were found to be 19.8 days. On the other hand, the life longevity of adult was found to be 3 to 4 days. A single A. aphidimyza larva was found to eat 20.5 M. euphorbiae. Most of the feeding was done by 3 and 4 days old larvae.