Pamukta erken dönemde görülen zararlılara karşı yapılan değişik ilaç uygulamalarının doğal düşmanlara etkisinin araştırılması
Investigations on the effects of different insecticide application methods used against harmful insects on beneficial insects in early growing stage of cotton
  1. Tez No: 198127
  2. Yazar: MAHMUT GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. EKREM ATAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Faydalı Böcekler, Tohum laçlaması, Tam laçlama, KısmilaçlamaI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZYÜKSEK L SANSPAMUKTA ERKEN DÖNEMDE GÖRÜLEN ZARARLILARA KARŞIYAPILAN DEĞIŞIK LAÇ UYGULAMALARININ DOĞAL DÜŞMANLARAETKISININ ARAŞTIRILMASI.Mahmut GÜNEŞÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜB TK KORUMA ANAB L M DALIDanışman: Yrd. Doç. Dr. Ekrem ATAKANYıl: 2005, Sayfa: 52Jüri: Doç. Dr. Cengiz KAZAKYrd. Doç.Dr. Erdal SERTKAYABu deneme, Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinde, 2005 yılındayapılmıştır. Pamuk bitkisinin temel gelişme döneminde, pamuk yaprakbiti (Aphis gossypiiGlover), tütün tripsi (Thrips tabaci Lindeman), kırmızıörümcek (Tetranychus cinnabarinusBoisd.) ve yaprakpireleri (Asymmetresca decedens (Paoli) ve Empoasca decipiens Paoli)'nekarşı yapılan; etkili maddesi; thiamethoxam olan insektisit ile tohum ilaçlaması; diazinon iletam ilaçlama ve dimethoate ile de kısmi ilaçlama yöntemlerinin, coccinellid predatörler(Coccinella septempunctata L., C. undecimpunctata L., Stethorus gilvifrons (Muls.), veScymnus spp.) hemipter predatörler (Deraeocoris pallens Reut., Orius spp. ve Geocoris spp.)neuropter predatör (Chrysoperla carnea (Stephens), thysanopter predatörler (Scolothripslongicornis Pries. ve Aeolothrips spp.) cecidomyiid predatör (Aphidioletes aphidimyzaRondoni) ve yaprakbiti parazitoiti (Aphidius sp.)'ne olası etkileri incelenmiştir.Tohum ilaçlaması yönteminde, ilaçlı parsellerde pamuk yaprakbiti vekırmızıörümcek popülasyonları belirgin olarak azalmış, yaprakpireleri ve tütün thripsipopülasyonları uygulamadan fazla etkilenmemiştir. Kısmi ve tam ilaçlama yöntemlerinde,yaprakbiti popülasyonu olumsuz etkilenirken, yaprakpireleri ve tütün thripsi kısmenetkilenmiş, kırmızıörümcek poplasyonu ilaçlamalardan bir süre sonra belirgin olarakartmıştır.Bütün ilaçlama yöntemlerinde, ilaçlı parsellerde, predatör böcek türlerininpopülasyon yoğunlukları, ilaçsız parsellere göre daha düşük olmuştur. laçlama yöntemleriarasında faydalı böcek popülasyon yoğunluğu yönünden görülen farklılıklar anlamlıolmamış, tohum ilaçlamasında faydalı böceklerin popülasyon sevileri diğer iki yönteme görebiraz daha yüksek bulunmuştur. Tam ve kısmi ilaçlama yönteminde ilaçlamadan sonracocinellid, hemipter, neuropter ve thysanopter predatör böcek türlerinin popülasyonlarıtamamen kaybolmamış, her iki yöntemde erginlerin bir kısmı, ilaçlanmayan parsellere göçetmişlerdir. Bu durum, kısmi bitki ilaçlamasında belirgin olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISINVESTIGATIONS ON THE EFFECTS OF DIFFERENT INSECTICIDEAPPLICATION METHODS USED AGAINST HARMFUL INSECTS ONBENEFICIAL INSECTS IN EARLY GROWING STAGE OF COTTONMahmut GÜNEŞDEPARTMENT OF PLANT PROTECTIONINSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisior: Assist. Prof. Dr. Ekrem ATAKANYear: 2005, Pages: 52Jury: Assoc. Prof. Dr. Cengiz KAZAKAssist. Prof. Dr. Erdal SERTKAYAThis study was carried out in the field of Cukurova Agricultural Research Institute(Adana-Doğankent) in 2005. In this study, the effects of seed dressing method(thiamethoxam), whole application method (diazinon) and partial application method(dimethoate) used against cotton aphid (Aphis gossypii Glover), thrips (Thrips tabacilindeman), red spider mite (Tetranychus cinnabarinus Boisd.) and cotton leafhoppers(Asymmetresca decedens (Paoli) and Empoasca decipiens Paoli) in the early growing stageof cotton plants on coccinellid predators (Coccinella septempunctata L., C. undecimpunctataL., Stethorus gilvifrons (Muls.), and Scymnus spp.) hemipterian predators (Deraeocorispallens Reut. Orius spp. and Geocoris spp.) chrysopid predator (Chrysoperla carnea(Stephens), thysanopterian predators (Scolothrips longicornis Pries. and Aeolothrips spp.)cecidomyiid predator (Aphidioletes aphidimyza Rondoni) and aphid parasite (Aphidius sp.)were investigated.In seed dressing method, populations densities of cotton aphid and red spider mitedecreased, leafhoppers and thrips populations were not affected so much. In wholeapplication and partial application methods, while cotton aphid was affected, leafhoppers andthrips were affected partly and red spider mite increased sometime after spraying.In insecticide treated plots of all application methods, population densities ofpredator insects were lower than untreated plots. There was no statically differences betweeninsecticide application methods in term of population densities of beneficial insects, but, itwas a little higher in seed dressing plots than the other two methods. Populations ofcoccinellid, hemipterian, chrysopid and thysanopterian predators did not disappearcompletely in treated plots; some adults migrated to unthreated plots in whole and partialapplication methods. This case was seen obviously in partial application method.Key Words : Cotton, Seed Dressing Method, Whole Application Method, PartialApplication Method, Beneficial InsectsII