İzmir ili Ödemiş ilçesi Bademli beldesinde elma fidanı yetiştiriciliğinde karşılaşılar sorunlar ve çözüm önerileri
The determination of the problems in producing apple sapling and suggestion about solving the problems in Bademli village, Ödemiş, İzmir provience
  1. Tez No: 85652
  2. Yazar: MEHMET TUTAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fidan, Elma, KKD, Apple, Sapling, PRA
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET İZMİR İLİ ÖDEMİŞ İLÇESİ BADEMLİ BELDESİNDE ELMA FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KARŞDLAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TUTAR, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Ali TANRISEVER Ekim 1999, 70 sayfa Bu araştırma, ülkemizde meyve fidanı üretiminin en yoğun olarak yapıldığı izmir ili, Ödemiş ilçesi, Bademli beldesinde gerçekleştirilmiştir. Bu proje, adına doğru, güvenilir, hastalık ve zararlı taşımayan sertifikalı fidan üretimini üretici bazında yerleştirmeyi hedefleyen FİTEKNO Projesinin bir alt projesi konumundadır. Elma, fidan üretim bakımından değişik sistemlere cevap verebilen bir tür olması nedeniyle fidancılığın birçok sorununu âksettkebilmektedir. Diğer yandan ülkemizde en çok üretilen meyve türü olması, dolayısıyla fidan talebinin ve üretilirinin de diğer türlerin üzerinde olması araştırma konusu olarak seçilmesinde etkili olmuştur. Çalışmada yöntem olarak Katılımcı Kırsal Değerlendirme (KKD) (Participatory Rural Appraisal) yaklaşımı kullamlmıştır. Bu teknik anket yöntemine göre çok daha kısa sürede ve çok daha doğru bulgular vermekte, çiftçi bazında benimseme ve eyleme yönelme çok daha kolay olmaktadır. Ön etütler bir tarafa bırakıldığında, çalışma çok kısa bir süreye sığdırılmasına rağmen çok Önemli bulgular elde edilmiş ve fidan yetiştiricileri bazı yenilikleri benimseyerek uygulamaya kararVI vermişlerdir. Sözgelimi bazı üreticiler tarım kireci kullanacaklarım, bazıları da yeşil gübreleme yapacaklarım beyan etmişlerdir. Oturumlara katılan çiftçilerin ilaç kullanma ve kültürel işlemler hakkındaki yargılan büyük ölçüde değişmiştir. Sonuçta başlıca sorunlar: Satış problemleri, hastalık ve zararlılar, su ve sulamada karşılaşılan zorluklar, arazi yetersizliği, aşı kalemi. ve çöğür temin güçlükleri olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE DETERMINATION OF THE PROBLEMS IN PRODUCING APPLE SAPLING AND SUGGESTION ABOUT SOLVING THE PROBLEMS IN BADEMLİ VILLAGE, ÖDEMİŞ, İZMİR PROVIENCE TUTAR, Mehmet Horticulture Dep. Supervisor: Prof. Dr. Ali TANRISEVER October 1999, 70 pages This research was carried out in the village of Bademü-Ödemiş- İzmir where is of high of high density of apple nurseries This study is under project of FİTEKNO which carried out for the purpose of procuring certificated, safe from any diseases and insects sapling in Bademli. Apple nursery, which is suitable for applying different growing systems indicates general problems of the nursery. On the other hand, being mostly planted fruit type, both demand and production of apple sapling are much more than any other fruit. This was reason for the study. As a method, it was used“Participatory Rural Appraisal”. This method is giving much more correct results in the shortest period and has great effect to adapt recent methods by farmersVIII Apart from preparation, the research has been finished in a short term, though, very important findings were found. Some farmers have expressed to use agricultural lime and the others have decided to use organic substances for fertilisers. All farmers who attended sessions have changed their ideas to cope with diseases and insects. As a result, the problems were found as marketing problems, diseases and insects, irrigation problems, land shortage and graft difficulties.