Kronik seröz otitis media tanısında beyaz soğuk ışık endoskopisi, dar bant görüntüleme endoskopisi, klasik timpanometri ve geniş bant timpanometri yöntemlerinin etkinliği
Effectiveness of white cold light endoscopy, narrow band imaging endoscopy, classical tympanometry and wide band tympanometry methods in the diagnosis of chronic serous otitis media
  1. Tez No: 856531
  2. Yazar: RAFET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN PAPİLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Dar bant görüntüleme endoskopisi, Geniş bant timpanometri, Klasik timpanometri, Seröz otitis media, Classical tympanometry, Narrow band imaging endoscopy, Serous otitis media, Wideband tympanometry
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaçlar: Kronik seröz otitis media, çocukluk çağındaki işitme kaybının en yaygın nedenidir. Mevcut kılavuzlarda seröz otitis media, kulak ağrısı ve ateş gibi akut kulak iltihabı belirtileri olmayan otitis media olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamızdaki amacımız, kronik seröz otitis media tanısında kullanılan klasik timpanometri, geniş bant timpanometri, soğuk ışık endoskopisi ve dar bant endoskopisi görüntüleme yöntemlerinin etkinliğinin birbiri ile kıyaslanarak gösterilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, İ.Ü Cerrahpaşa- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB Hastalıkları ABD'na başvuran 30 kronik seröz otitis media hastası ve bu hastaların 60 adet kulağı alınmıştır. Hastalar hali hazırda planlanmış olan parasentez/ ventilasyon tüpü takılması operasyonu öncesi dar bant görüntüleme endoskopisi, klasik timpanometri ve geniş bant timpanometri yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Soğuk ışık endoskopisi ve dar bant görüntüleneme endoskopisi yöntemiyle timpanik membran muayene edilip kayıt alınmıştır. Alınan kayıtlar incelenmiş ve timpanik membran durumu, vaskülarizasyonu değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda SOM tanısında altın standart olan miringotomi ile DBG endoskopisinin karşılaştırılmasında DBG'nin duyarlılık ve özgüllüğü sırasıyla %91 ve %96 olarak tespit edilmiştir. Bu oranlar klasik timpanogramın %40 duyarlılık ve %84 özgüllük tespit edilen, beyaz soğuk ışık endoskopisinin %57 duyarlılık ve %80 özgüllük tespit edilen sonuçlarına göre hem sensivite hem spesifite açısından DBG'nin klasik timpanometri ve beyaz ışık endoskopisine kıyasla istatistiksel olarak üstün olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda geniş bant timpanometrinin tepe basınçlarında absorbans ölçümlerinin, klasik timpanograma göre SOM'da efüzyonu belirlemede daha üstün olduğunu tespit edildi. DBG'nin soğuk beyaz ışık endoskopisine göre timpanik membranda hem damarlanma artışının gösterilmesinde hem de damarlanma paterninin tespitinde daha üstün olduğu ortaya konulmuştur. Sonuç: Çalışmamız, seröz otitis medianın dar bant görüntüleme endoskopisi ile değerlendirildiği literatürdeki ilk çalışmadır. DBG ve GBT, SOM tanısı konulan miringotomi ve ventilasyon tüpü takılması için aday hastalarda gereksiz operasyonları önlemek için potansiyel bir tanı yöntemi olarak kullanılması öngörülebilir. Bunun için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic serous otitis media is the most common cause of childhood hearing loss. In current guidelines, serous otitis media is defined as otitis media without symptoms of acute ear infection, such as ear pain and fever. Our aim in our study is to demonstrate the effectiveness of classical tympanometry, wideband tympanometry, cold light endoscopy and narrow band endoscopy imaging methods used in the diagnosis of chronic serous otitis media by comparing them with each other. Material and Method: Thirty chronic serous otitis media patients and 60 ears of these patients who applied to IU Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Faculty of Medicine ENT Department were included in the study. The patients were evaluated with narrow-band imaging endoscopy, classical tympanometry and wide-band tympanometry methods before the currently planned paracentesis/ventilation tube insertion operation. The tympanic membrane was examined and recorded using cold light endoscopy and narrow band imaging endoscopy. The records taken were examined and tympanic membrane status and vascularization were evaluated. Results: In our study, when comparing myringotomy, which is the gold standard in the diagnosis of SOM, with DBG endoscopy, the sensitivity and specificity of DBG were determined to be 91% and 96%, respectively. These rates show that DBG is statistically superior to classical tympanometry and white light endoscopy in terms of both sensitivity and specificity, according to the results of classical tympanogram with 40% sensitivity and 84% specificity and white cold light endoscopy with 57% sensitivity and 80% specificity. In our study, it was determined that absorbance measurements at peak pressures of wide-band tympanometry were superior to detecting effusion in SOM compared to the classical tympanogram. It has been demonstrated that DBG is superior to cold white light endoscopy in both demonstrating increased vascularity and detecting the vascularity pattern in the tympanic membrane. Conclusion: Our study is the first study in the literature in which serous otitis media is evaluated with narrow-band imaging endoscopy. DBG and GBT can be envisioned to be used as a potential diagnostic method to prevent unnecessary operations in patients diagnosed with SOM who are candidates for myringotomy and ventilation tube placement. Further studies are needed for this.