Tarak makinelerinde üretim miktarının ring ve open-end rotor ipliklerine etkileri üzerine bir araştırma
A Study on the effects of card production rate on open end rotor and ring spun yarns quality
  1. Tez No: 85661
  2. Yazar: MUSTAFA ERDEM ÜREYEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KADOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tarak makinesi, ring ipliği, O.E. rotor ipliği, yüksek üretim miktarı, kalite değerleri, Carding machines, ring yarns, O.E. rotor yarns, high production rate, quality values
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
V ÖZET TARAK MAKİNELERİNDE ÜRETİM MİKTARININ RİNG VE OPEN-END ROTOR İPLİKLERİNE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTDÎMA ÜREYEN, Mustafa Erdem Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin KADOĞLU Ağustos 1999, 135 sayfa Bu tezde tarak makinesinin üretim miktarının open end rotor ve ring ipliklerinin kalite değerlerine etkisi incelenmiştir. Taraklama iplik kalitesi için çok önemli bir faktördür. Son yıllarda teknolojik ilerlemelerle tarak makinelerinin üretim miktarları büyük oranda aittuilmistrr. Fakat yüksek üretim miktarları birtakım problemler yaratmaktadırlar. Kalitenin düşmesi ile üretim miktarındaki artış arasında çok güçlü bir ilişki vardır: Yüksek performans taraklama işlemini daha duyarlı hale getirmekte ve kalitedeki negatif etki tehlikesini arttırmaktadır. Bu çalışmada ayrıntılı olarak bu etki incelenmiştir. Sonuçta üretim miktarının pek çok kalite değerinde etkili olduğu bulunmuştur. Yüksek üretim hızlan Uster %CV, ince yer, kaim yer ve neps değerlerini olumsuz etkilemektedir. Ancak tüylülük, mukavemet ve kopma uzaması değerlerinde aynı etkiden bahsedilememektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE EFFECTS OF CARD PRODUCTION RATE ON OPEN END ROTOR AND RING SPUN YARNS QUALITY ÜREYEN, Mustafa Erdem MSc in Textile Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin KADO?LU August 1999, 135 pages In this thesis, effects of card production rate on the open end rotor and ring spun yarns' quality values has been studied. Carding is the very important factor for the resultant yarn quality. In recent years the production rates of carding machines has been increased thanks to some technological advancements. But high production rate causes problems, since there is a strong relationship between increase in production and reduction in quality In this study this effect have been studied in details. As a result it was found that production rate effects quality values extremely High production speeds effect Uster %CV, DPI values negatively. But we can't exactly say that it effects hairiness, tenacity and breaking elongation values negatively.