Yeni medya ile ortaya çıkan gazetecilik türlerinin yerel medya haber üretim süreçleri üzerine etkileri: Van ili örneği
The effects of journalism types emerged by new media on local media news production process: The case of Van province
- Tez No: 856698
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ALANKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Medya, Gazetecilik, Yeni Medya, Yeni Medya Teknolojileri, Yeni Gazetecilik Türleri, Media, Journalism, New Media, New Media Technologies, New Types of Journalism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 483
Özet
Bu tez çalışmasında yeni medya döneminde ortaya çıkan veya yeniden tanımlanan gazetecilik türlerinin, yerelde haber üretim pratikleri üzerindeki etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda öncelikle yeni gazetecilik türleri ele alınarak bu türler konusunda anlaşılır bir çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Çalışmada, yeni türlerin yerelde haber pratikleri üzerinde değişime neden olduğu hipotezini doğrulayabilmek ve gerekli verileri toplayabilmek için bir nitel araştırma yöntemi olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinin kullanılması uygun bulunmuştur. Amaçlı örneklem türlerinden biri olan ölçüt örneklem tekniği ile belirlenen örneklem gurubunu oluşturan, Van ilinde haber üreten, farklı alanlardaki 15 kadın ve erkek gazeteci ile yapılan görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile yorumlanmıştır. Yapılan çalışmada yerelde haber üreten gazetecilerin yeni gazetecilik türlerine göre bu türlere temel oluşturan internet, dron, 4G canlı yayın cihazları, dijital fotoğraf makinaları gibi yeni medya teknolojilerini daha çok bilindiği fakat gazetecilerin hakkında az şey bildikleri birçok yeni türü haber üretiminde kullandıkları görülmüştür. Uygulanan yeni gazetecilik türleri ise yerelde haber üretim pratikleri üzerinde bir dönüşüme neden olmaktadır. Van ilinde haber üreten gazetecilerin bu yeni türlere dair yorumlarının, hem akademik literatür hem de dünyadaki diğer gazetecilerin görüşleri ile paralellik göstermesi çalışmanın önemli bir diğer sonucudur. Çalışmanın ayrıca, günümüzde cevabı en çok tartışılan“dönemin getirdiği değişim ve dönüşüm, mesleğin sonunu getirecek mi?”sorusuna bir cevap içerdiğini düşünmekteyiz. Çalışmaya göre uyum süreci tamamlandığında, yerel de dâhil olmak üzere, gelecekte meslek ölmeyecek, aksine önemi artacaktır. Çünkü yeni dönemde donanımlı olmak ve herzamankinden fazla görev üstlenmek zorunda kalan profesyonel gazetecilere daha çok ihtiyaç duyulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to reveal the effects of journalism types that emerged or redefined in the new media era on local news production practices. In this context, first of all, new types of journalism have been discussed and an understandable framework has been tried to be established on these types. It was found appropriate to use semi-structured interview technique, which is a qualitative research method, in order to confirm the hypothesis of the study that new genres cause changes in local news practices and to collect the necessary data. The data obtained from the interviews with 15 female and male journalists from different fields, who produce news in the province of Van, forming the sample group determined by the criterion sampling technique, which is one of the purposeful sampling types, were interpreted with the descriptive analysis method. In the study, it was observed that journalists producing local news were more familiar with new media technologies such as the internet, drones, 4G live broadcast devices, and digital cameras, which form the basis of these types of journalism, but they used many new types of news that journalists knew little about in news production. The new types of journalism implemented cause a transformation in local news production practices. Another important result of the study is that the comments of journalists producing news in Van province about these new genres are in parallel with both the academic literature and the views of other journalists around the world. The study also addresses the most debated question today:“Will the change and transformation brought about by the period bring about the end of the profession?”We think it contains an answer to the question. According to the study, when the adaptation process is completed, the profession will not die in the future, including locally, but on the contrary its importance will increase. Because in the new era, there will be a greater need for professional journalists who will have to be equipped and undertake more tasks than ever before.