Doğu Karadeniz bölümündeki konaklama işletmelerinin engelli turizm açısından değerlendirilmesi ve engelli bireylerin konaklama işletmelerinden beklentilerinin araştırılması
Evaluation of accommodation establishments in the Eastern Black Sea Region in terms of disabled tourism and investigating the expectations of disabled individuals from hotels
  1. Tez No: 856699
  2. Yazar: HAMİ ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, Engelli Turizmi, Doğu Karadeniz, Otel Yöneticisi, Handicapped, Handicapped Tourism, Eastern Black Sea, Hotel Manager
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu tez çalışması ile son zamanlarda önemli bir turizm destinasyonu olan Doğu Karadeniz Bölümü'nde bulunan konaklama işletmelerinin engelli bireylere uygunluğu, otel yöneticilerinin engelli turizmine yönelik bakış açıları, engelli bireylerin otellerde karşılaştıkları zorluklar ve otellerden beklentilerinin neler olduğu araştırılmıştır. Karma desen üzerine tasarlanan bu araştırmada otel yöneticilerine anket, engelli bireylere ise yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak veriler elde edilmiştir. Bölgede bulunan 89 adet 3, 4 ve 5 yıldızlı otelden 73 otel yöneticisine anket uygulanarak nicel veriler elde edilmiştir. Nitel verilerin toplanmasında da bölgede turizm faaliyetlerine katılan 13 engelli bireyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Böylelikle hem otellerin engelli bireylere uygunluğunun hem de engelli bireylerin otellerde yaşadıkları sorunlarının ve beklentilerinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Yapılan analizler sonucunda Doğu Karadeniz'de bulunan 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerin genel olarak engelli bireylere yönelik uygulamalarında eksiklikler olduğu tespit edilmiştir. Bu eksiklerin fiziksel yapıdan ve hizmet sunumundan kaynaklandığı belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda bölgede bulunan otellerde çalışan yöneticilerin engelli turizminin farkında olmadıklarına ulaşılmıştır. Engelli bireylerin turizm paydaşlarından başta fiziksel yapıdan kaynaklanan eksiklikler olmak üzere fiyat, ulaşım imkanlarının iyileştirilmesi, teşvikler sunulması ve sosyal sorumluluk projelerinin geliştirilmesine yönelik iş birliği yapmalarına yönelik beklentileri oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
With this thesis study, the suitability of accommodation establishments in the Eastern Black Sea Region, which has recently become an important tourism destination, for disabled people, the perspectives of hotel managers towards disabled tourism, the difficulties faced by disabled people in hotels and what their expectations from hotels are investigated. In this research, which was designed on a mixed pattern, data were obtained by applying a questionnaire to hotel managers and a semi-structured interview form to disabled individuals. Quantitative data were obtained by applying a questionnaire to 73 hotel managers from 89 3, 4 and 5 star hotels in the region. In the collection of qualitative data, interviews were conducted with 13 disabled individuals participating in tourism activities in the region. Thus, it is aimed to determine both the suitability of the hotels for disabled people and the problems and expectations of disabled people in the hotels. As a result of the analyses, it was determined that there are deficiencies in the practices of the 3, 4 and 5 star hotels in the Eastern Black Sea Region for disabled people in general. It has been determined that these deficiencies are caused by the physical structure and service delivery. As a result of the study, it was found that the managers working in the hotels in the region were not aware of disabled tourism.. Individuals with disabilities have expectations from the tourism stakeholders to cooperate in improving price, transport facilities, offering incentives and developing social responsibility projects, especially the deficiencies arising from the physical structure.