Endemik Heracleum platytaenium Boiss. (öğrek otu)'un tohum çimlenmesi üzerine bazı ön uygulamaların etkisi
Endemic Heracleum platytaenium Boiss. (öğrek otu) effect on some preliminary results
  1. Tez No: 856723
  2. Yazar: TUBA KARAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NÜKET AKANIL BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Çimlenme, Endemik Bitki, Giberellik Asit, MnSO4, Öğrekotu, Salisilik Asit oldurulacaktır, Endemic Plant, Germination, Gibberellic Acid, MnSO, Salicylic Acid caktır
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
daha sonra dBu çalışmada, Kütahya'da endemik olan Heracleum platytaenium Boiss. (Apiaccae) bitkisi tohum çimlenmesi üzerine üç farklı ön uygulamanın (salisilik asit, SA; giberellik asit, GA; ve MnSO4) etkisi araştırılmıştır. Bitkinin tohumları 6, 12, 24 ve 48 saat süre ile farklı konsantrasyonlarda SA (10, 100, 250 mM), GA (0,5; 1; 2,5; 5 ve 10 ppm) ve MnSO4 (%0,1; 0,5; 1; 5) uygulamalarına tabii tutulmuş ve 4 oC'de çimlenmeye bırakılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, SA uygulamasının H. platytaenium tohum çimlenmesi üzerine olumlu etkisinin olduğu ve çimlenmenin % 28,4 ± 0,6 kadar yükseldiği tespit edilmiştir (F=73,79; p0,05). En yüksek çimlenme %29,6 ± 1,2 ile 48 saat bekletme süresinde tespit edilirken, en düşük çimlenme %25,9 ile 6 saat bekletme süresinde hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
daha sonra doldurulaIn this n this study, the effect of three different pre-treatments (salicylic acid, SA; gibberellic acid, GA; and MnSO4) on the seed germination of Heracleum platytaenium plant, which is endemic in Kütahya, was investigated. The seeds of the plant were pre-treated with different concentrations of SA (10, 100, 250 mM), GA (0.5; 1; 2.5; 5 and 10 ppm) and MnSO4 (0.1%; 0%) for 6, 12, 24 and 48 hours and and kept at 4°C for germination. According to the results obtained, it was determined that SA application had a positive effect on Heracleum platytaenium seed germination, and germination increased upto 28.4% ± 0.6 (F=73.79; p0.05). While the highest germination was determined with 29.6% ± 1.2 at 48 hours, the lowest germination was calculated with 25.9% at 6 hours.