Perge'den Dionysos ve Eros kabartmalı iki frizin ikonografisi
Iconography of two friezes with Dionysus and Eros reliefs from Perge
- Tez No: 856844
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN COŞKUN ABUAGLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Perge, Dionysus, Eros, Antalya Museum, Roman Period, Relief, Frieze, Hunting, Seasons, Mythology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akdeniz Eski Çağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Tez kapsamında, Perge'nin kent tarihi ve konumuna değinilmiş, kentin tiyatrosundan ve Doğu-Batı, Kuzey-Güney Caddesinin kesişim noktasında bulunan köşe mekândan ele geçen Dionysos ve Eros kabartmalı iki friz üzerinden yola çıkarak Tanrı Dionysos ve onun inanç/mitolojisi mensubu figürleri incelenmiş, figürlerin mitolojik karakterleri tanımlanmaya çalışılmıştır. Akdeniz dünyasındaki Dionysos inanç siteminin yeri ve önemine vurgu yapılmış, bu bağlamda bu iki friz üzerindeki figürler yoluyla Roma Dönemi'ndeki Dionysos dünyasının özellikle Perge, daha genel anlamda ise Anadolu ve Akdeniz Coğrafyası için öneminin anlaşılmasına, bu iki coğrafya arasında ne gibi benzerlik ve farklılıkların olduğuna vurgu yapılmıştır. Heykeltıraşlık, resim sanatı, mozaik, seramik, mimari, sikke ve yazılı kaynaklardan faydalanarak ikonografik karşılaştırmalar yoluyla iki frizin tarihlendirilmesi üzerinde durulmuş, kabartmada bulunan figürlerin tipolojik, stilistik özellikleri incelenerek tarihleme önerileri yapılmıştır. Anahtar Kelime: Perge, Dionysos, Eros, Antalya Müzesi, Roma Dönemi, Kabartma, Friz, Av, Avcılık, Mevsimler, Mitoloji
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis, the city history and location of Perge were mentioned, the figures of the god Dionysus and his faith/mythology were analyzed based on the two friezes with Dionysus and Eros reliefs recovered from the theater of the city and the corner space at the intersection of East-West, North-South Streets, and the mythological characters of the figures were tried to be defined. The place and importance of the Dionysian belief system in the Mediterranean world has been emphasized, and in this context, through the figures on these two friezes, the importance of the Dionysian world in the Roman Period for Perge in particular, and more generally for Anatolia and the Mediterranean Geography, and what similarities and differences there are between these two geographies have been emphasized. By making use of sculpture, painting, mosaic, ceramics, architecture, coins and written sources, the dating of the two friezes was emphasized through iconographic comparisons, and dating suggestions were made by examining the typological and stylistic characteristics of the figures in the relief.