Ortaokul öğrencilerinin Tanrı algısı, yaşam doyumu ve psikolojik sağlamlık ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship secondary school students' life satisfaction, images of God and psychological resilience
  1. Tez No: 856848
  2. Yazar: HAZAL AKÇA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ERYÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Religion, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tanrı Algısı, Tanrı İmgesi, Yaşam Doyumu, Psikolojik Sağlamlık, Perception of God, Image of God, Life Satisfaction, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin bazı değişkenlere bağlı olarak Tanrı algısı, yaşam doyum, psikolojik sağlamlık ilişkisinin incelenmesi ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın örneklemini 10-15 yaş aralığındaki ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya 371'i (%60,1) kadın, 246'sı (%39,9) erkek olmak üzere 617 katılımcının verileri dahil edilmiştir. Çalışmada Çocuklar İçin Tanrı İmgesi Ölçeği (M. (İpek) Yıldız, 2012) , Türkçe tercüme edilerek tekrardan oluşturulan Çocuklar İçin Yaşam Doyum Ölçeği (Ekşı̇ & Altay, 2018) ve Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (Arslan, 2015a), sosyo-demografik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma verileri ortaokul öğrencilerinin cevaplaması için anket olarak elden verilmiş ve cevaplandırılmıştır. Araştırma verileri IBM SPSS 22.0 bilgisayar programı ile istatiksel olarak analiz yapılmıştır. Araştırmaya katılan ortaokul öğrencilerinin cinsiyetlerine ve okul türlerine göre Çocuklar İçin Tanrı İmgesi, Çocuklar İçin Yaşam Doyumu ile Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeklerinden aldıkları ortalama puanların anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için bağımsız örneklem T-Testi kullanılmıştır. İkiden fazla bağımsız değişkenler arasındaki farklılığın varlığı ve hangi değişkenlerin farklılaştığını belirlemek için parametrik analizlerden olan ANOVA uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre ortaokul öğrencilerinin Tanrı imgesi, yaşam doyumu ve psikolojik sağlamlıkları cinsiyete, okul türüne, sınıf kademesine, anne ve baba eğitim düzeyine göre farklılaşmıştır. Ayrıca Tanrı imgesi ve alt boyutlarından güven veren ve destekleyen Tanrı imgesi ile yaşam doyumu arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki, Tanrı imgesi ve alt boyutları ile psikolojik sağlamlık arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki, yaşam doyumu ile psikolojik sağlamlık arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between secondary school students' perception of God, life satisfaction and psychological resilience according to some variables and to determine the relationship between them. The relational screening model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The sample of this research consists of secondary school students between the ages of 10-15. Data from 617 participants, 371 (60.1%) women and 246 (39.9%) men, were included in the study. In the study, The God Image Scale for Children (Yıldız, 2012), The Life Satisfaction Scale for Children (Ekşı̇ & Altay, 2018), which was translated into Turkish and recreated, and the Child and Youth Psychological Resilience Scale (Arslan, 2015), socio-demographic information form were used. The research data was given and answered by hand as a survey for secondary school students. Research data were analyzed statistically with the IBM SPSS 22.0 computer program. Independent samples t-Test was used to determine whether the average scores of the secondary school students participating in the study on God Image for Children, Life Satisfaction for Children and Child and Youth Psychological Resilience Scale differed significantly according to gender and school type. ANOVA, one of the parametric analyses, was applied to determine the existence of differences between more than two independent variables and which variables differed. According to the research findings, secondary school students' God image, life satisfaction and psychological resilience differed according to gender, school type, grade level, and mother and father's education level. In addition, a positive and significant relationship was found between the God image and its sub-dimensions, the reassuring and supportive God image, and life satisfaction, a positive and significant relationship between the God image and its sub-dimensions and psychological resilience, and a positive and significant relationship between life satisfaction and psychological resilience.