Hatırlanabilir yerel gastronomi deneyimlerinin turistlerin destinasyon memnuniyetine ve destinasyonu tekrar ziyaret etme niyetine etkisi: Yiyecek imajının aracı ve motivasyonların düzenleyici rolü
The effect of memorable local gastronomic experiences on tourists' destination satisfaction and destination revisit intention: The mediation effect of food image and the moderating effect of motivations
  1. Tez No: 856860
  2. Yazar: ALİ YETER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Hatırlanabilir Gastronomi Deneyimleri, Destinasyon Yiyecek İmajı, Motivasyonlar, Memnuniyet, Tekrar Ziyaret Etme Niyeti, Memorable Gastronomic Experiences, Destination Food Image, Motivations, Satisfaction, Revisit Intention
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez çalışması, hatırlanabilir yerel gastronomi deneyimlerinin, turistlerin destinasyon memnuniyetine ve destinasyonu tekrar ziyaret etme niyetine olan etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Hatırlanabilir yerel gastronomi deneyimlerinin memnuniyete olan etkisi doğrudan ele alınmış, destinasyonu tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisi ise hem doğrudan hem de destinasyon yiyecek imajının aracı değişken rolü üzerinden incelenmiştir. Bu bağlamda, memnuniyetin ve destinasyon yiyecek imajının destinasyonu tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisi de değerlendirilmiştir. Ayrıca, hatırlanabilir yerel gastronomi deneyimleri ile memnuniyetin destinasyon yiyecek imajı üzerindeki doğrudan etkisine odaklanılmış, diğer taraftan hatırlanabilir yerel gastronomi deneyimlerinin destinasyon yiyecek imajı üzerindeki etkisinde motivasyonların düzenleyici değişken rolü incelenmiştir. Son olarak, memnuniyetin destinasyon yiyecek imajı üzerindeki etkisi ve destinasyon yiyecek imajının destinasyonu tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisinde motivasyonların düzenleyici değişken rolü değerlendirilmiştir. Bu tez çalışması, belirlenen amaçlar doğrultusunda nicel bir araştırma deseni benimsemekte olup Yapısal Eşitlik Modeli yaklaşımından faydalanmıştır. Araştırma modeli oluşturulurken ilgili literatürden de destek alınarak toplamda 11 adet hipotez geliştirilmiştir. Veriler, Antalya ilinin Lara, Muratpaşa ve Konyaaltı ilçelerinde yüz yüze anket yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Toplamda 359 anketin verileri üzerinde ilgili analizler gerçekleştirilmiştir. Hipotezlerin test edilebilmesi için, PLS algoritmasına dayalı olarak Yapısal Eşitlik Modeli (PLS-SEM) kurulmuştur. Çalışmanın bulgularına göre, hatırlanabilir yerel gastronomi deneyimleri turistlerin memnuniyetine olumlu katkı sağlamaktadır, ancak destinasyonu tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde etkili değildir. Ayrıca, memnuniyetin de destinasyonu tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır. Diğer taraftan, destinasyon yiyecek imajının aracılık ettiği bir durumda, hatırlanabilir yerel gastronomi deneyimleri ile memnuniyetin turistlerin destinasyonu tekrar ziyaret etme niyetleri üzerinde olumlu bir etki yaratmış ve destinasyon yiyecek imajının tam bir aracı rolü üstlendiği belirlenmiştir. Hatırlanabilir yerel gastronomi deneyimleri ile memnuniyetin aynı zamanda destinasyon yiyecek imajı üzerinde doğrudan olumlu bir etki yarattığı saptanmıştır. Son olarak, motivasyonların hatırlanabilir yerel gastronomi deneyimleri ile destinasyon yiyecek imajı ve destinasyon yiyecek imajı ile destinasyonu tekrar ziyaret etme niyeti arasında düzenleyici değişken rolü üstlendiği, ancak memnuniyet ile destinasyon yiyecek imajı arasında düzenleyici bir rol oynamadığı tespit edilmiştir. Bulgular, literatürdeki diğer çalışmaların ışığında tartışılmış ve çalışmanın sonuç kısmında sektöre ve ilgili araştırma alanında çalışma yapmayı düşünen araştırmacılara bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of tourists' destination satisfaction and intention to revisit the destination in the context of memorable local gastronomy experiences. The effect of memorable local gastronomy experiences on satisfaction was directly addressed, and its effect on the intention to revisit the destination was examined both directly and through the destination food image. In this context, the effect of satisfaction and destination food image on the intention to revisit the destination was also evaluated. In addition, while focusing on the direct effect of satisfaction with memorable local gastronomy experiences on the destination food image, the moderating role of motivations in the effect of memorable local gastronomy experiences on the destination food image was also investigated. Finally, the effect of satisfaction on destination food image and the moderating role of motivations in the effect of destination food image on intention to revisit the destination were evaluated. In this study, a quantitative research design was adopted in line with the determined objectives and the Structural Equation Model approach was used. While creating the research model, a total of 11 hypotheses were developed with support from the relevant literature. Data were collected using face-to-face survey method in Lara, Muratpaşa and Konyaaltı districts of Antalya province. Relevant analyzes were carried out on the data of 359 surveys in total. In order to test the hypotheses, Structural Equation Model (PLS-SEM) was established based on the PLS algorithm. According to the findings of the study, memorable local gastronomy experiences contribute positively to tourists' satisfaction, but do not have an effect on the intention to revisit the destination. Additionally, satisfaction has no effect on the intention to revisit the destination. On the other hand, in a situation mediated by destination food image, it has been determined that memorable local gastronomy experiences and satisfaction have a positive effect on tourists' intentions to revisit the destination, and destination food image plays a full mediating role. It has been found that memorable local gastronomy experiences and satisfaction also have a direct positive impact on destination food image. Finally, it has been determined that motivations play a moderating role in the effect of memorable local gastronomy experiences on the destination food image and the effect of destination food image on the intention to revisit the destination. On the other hand, it has been determined that motivations do not play a moderating role in the effect of satisfaction on destination food image.The findings were discussed in the light of other studies in the literature, and in the conclusion of the study, some suggestions were presented to the sector and researchers who are considering working in the relevant research field.