Finisajsız deri üretim olanakları üzerine bir araştırma
A Study on the possibilities of producing unfinished leather
  1. Tez No: 85688
  2. Yazar: İRFAN CİRELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Pigment, amfoter tensid, deri zararlan, glutardialdehid, Pigment, amphoteric surfactant, skin damages, glutardialdehyde
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
in ÖZET FİNİSAJSIZ DERİ ÜRETİM OLANAKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA CİRELİ, İrfan Doktora tezi, Deri Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. özcan SARI Mart 1999, 100 sayfa Bu araştırmada, kollagen lif dokusuna nüfuz edebilecek partikül çapında olan karbon siyahı pigmenti kullanılmıştır. Araştırma materyali olan pikle derilerin yansı glutardialdehid ile ön tabaklama yapıldıktan sonra krom ile tabaklanmış, diğer yansı ise sadece krom ile tabaklanmıştır. Deri örnekleri kromsintan, krom ve akrilik sintan ile retenajlandıktan sonra; noniyonik, anyonik ve amfoter karakterli tensidli ortamda, iki ayn konsantrasyonda; 30°C, 40° C ve 50°C sıcaklıklarda, çapı O.ljj. olan, karbon siyahı pigmenti' ile boyanmış ve sonuçlar sübjektif ve fotografik olarak değerlendirilmiştir. Amfoter karakterli tensid kullanılan ortamda söz konusu pigment ile homojen bir renk dağılımı elde edilmiş, kusur ve hatalı ciltlerin düzgün kapandığı görülmüş ve cilt yüzeyinin Satra sürtme haslığı 4 olarak tespit edilmiştir. Diğer tensidli ortamlarda yapılan boyamalarda bu özellikler gözlenmemiştir. Sonuç olarak pigmentler ile değişik yüke sahip ortamlarda çalışılarak fini saj sız deri üretilmesinin mümkün olacağı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT A STUDY ON THE POSSIBILITIES OF PRODUCING UNFINISHED LEATHER CÎRELİ, İrfan Ph. Dr.in Leather Technology Supervisor : Prof. Dr. Özcan SARI March 1999, 100 pages In this research, carbon black pigment having a particule diameter to able to diffuse inside collagen fiber tissues is used. Half of the leather samples used as research material has been firstly tanned by glutardialdehyde then tanned after chromate and the other half has been tanned only with chromate. Each tanned leather samples has either been retanned after by chrome syntan or chrome or by acrylic syntan and than retanned leather samples have been dyed in drum by carbon black pigment having 0.1 (i particule diameter with three different surfactants such as nonionic, anionic and amphoteric, three different temperatures like 30°C, 40°C and 50°C and two different surfactant concentrations. Dyeing results have been assessed subjectively and photographically. Leather samples dyed by the pigment mentioned in drum including amphoteric surfactants have resulted in uniform dyeings and it has been determined that grain damages have been covered uniformly and that rubbing fastness of 4 has been obtained on grain side to Satra. Some results could not have been observed with other dyed leather samples treated in other media containing surfactants. As a result, it has been shown that it is possible to produce non-finished leather using pigments in various reaction media.