Giysilik derilerde köpük finisajının uygulanması üzerine bir araştırma
An Investigation of application of foam finishing on garment leather
  1. Tez No: 96548
  2. Yazar: AHMET AÇIKALIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRBÜZ GÜLÜMSER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Köpük finisajı, zımparalı deriler, zımparasız deriler, klasik deri finisajı, Foam finishing, buffed leathers, non-buffed leathers, classical finishing method
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
V ÖZET GİYSİLİK DERİLERDE KÖPÜK FİNİSAJININ UYGULANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA AÇIKALIN, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Deri Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi; Doç. Dr. Gürbüz GÜLÜMSER 27 Ocak 2000, 89 sayfa Bu araştırmada; farklı cilt karakterlerine sahip zımpara 1 1 ve zımparasız derilere değişik yöntemlerle köpük finisajı uygulanmıştır. Bu amaçla farklı üç yöntem kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar klasik deri finisajı sonuçları ile karşılaştırmıştır. Deriler üzerinde yapılan fiziksel testler ve görsel değerlendirmelere göre, köpük finisajının giysilik deriler üzerinde meydana getirdiği özellikler tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgu ve değerlendirmeler sonucu, köpük finisajı uygulanan giysilik deriler, klasik örtücü finisaj uygulanmış derilere göre desen tutma ve örtücülük açısından daha iyi sonuçlar gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACKT AN INVESTIGATION OF APPLICATION OF FOAM FINISHING ON GARMENT LEATHER AÇIKALIN, Ahmet MSc in Leather Technology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gürbüz GÜLÜMSER 27 Jan. 2000, 89 pages In this research, application of foam finishing onto leather samples having different surface characteristics, especially buffed and non-buffed surfaces, were investigated. For this purpose, three different application methods were used and the results were compared with conventional leather finishing methods. The suitibility of foam finishing method on clothing leather was determined by physicay and visual tests made on leather samples on which various finishing techniques were applied. As a result of this investigation, it was determined that, when compared with conventional finishing methods, foam finishing gave better surface coating and also better results with embossing.