Seçilmiş bazı sarılop incir klonları üzerine araştırmalar
Research some selected fig cv. Sarılop (=calimyrna) clones
  1. Tez No: 85700
  2. Yazar: ESEN KUTLU (KUŞAKSIZ)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UYGUN AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik köklendirme, klon, kuru meyve kalitesi, Sanlop, vegetatif gelişme, Rooting of cutting, clone, dried fruit quality, Sanlop, vegetative growth
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET SEÇİLMİŞ BAZI SARILOP İNCİR KLONLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR KUTLU KUŞAKSIZ, Esen Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uygun AKSOY Temmuz 1999, 99 sayfa Araştırma, 1995 ve 1996 yıllarında, Aydın-Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Sarılop klon parselinde ve E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nün Fidanlık ve laboratuvarlarında 37, 45, 53, 61.63 ve 83 no'lu Sarılop incir klonları üzerinde yürütülmüştür. Çalışma, daha önce yapılan bazı araştırmalarda üstün nitelikli olarak seçilen klonların kitlesel üretiminden önce, performanslarının belirlenmesi için, çeliklerin köklenmeleri, vegetatif gelişme ile bazı fizyolojik parametreleri, verim ve kuru meyve kalite özellikleri şek linde dört başlık altında düzenlenmiştir. Elde edilen veriler, Genstat paket programında istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Sarılop incir çeliklerinin köklenme oranının % 3.33- 63.33 arasında değiştiği saptanmıştır. İki yılda da Klon 45, en yüksek köklenme yüzdesine sahip olmuştur. Klonlar, ağaçların taç genişliği ve gövde çapı bakımından incelendiğinde, 63 no.lu klonun en fazla gelişme, 45 no.lu klonun, ise en zayıf gelişmeyi gösterdiği gözlenmiştir. 1995 ve 1996 yıllarında en yüksek verim ve kuru meyve kalitesine sahip klonların ise 37 ve 83 no'lu klonlar olduğu görülmüştür. Kuru meyve kalite özellikleri olarak ortalama meyve ağırlığı, renk, sertlik, çatlak, ostiol açıklığı, hurda, karaboğaz, mühreli, güneş yanıklığı, parlak yeşilimsi sarı ışıma, alkolde eriyebilir renk ve nem üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT RESEARCHES ON SOME SELECTED FIG CV. SARILOP (=CALIMYRNA) CLONES KUTLU KUŞAKSIZ, Esen Phd. in Horticultural Sci. Supervisor: Prof. Dr. Uygun AKSOY June 1999, 99 pages The investigation was carried out on Sanlop fig clones having accession numbers 37, 45, 53, 61, 63 and 83, in 1995 and 1996 at the Fig Reseach Institute, Erbeyli, Aydın and at the nursery and laboratory of E.U. Faculty of Agriculture, Department of Horticulture. In this study, clones selected for their higher quality through different research work were further tested for their overall perfopmance before recommending for mass propagation. The topics dealt are: Rooting of cuttings, vegetative growth habit along with some physiological parameters, yield and dried fruit quality characteristics. The data recorded were statistically analyzed according to Genstat program. According to the obtained that the rooting ratio varied between 3.33 % and 63.33 % and Clone 45 had te highest rooting ratios in both diameter, Clone 63 had the vigorous growth, whereas Clone 45 had the poorest growth. It was found that Clones 37 and 83 have the highest yield and dried fruit quality in years 1995 and 1996 among the tested six clones. The parameters examined were mean dried fruit weight, colour, firmness, ostiol width, cull ratio, cracked fruit ratio sun-scalded fruit ratio, ratio of fruits with darkened neck, ratio of fruits with ostioles closed with a gummy excretion, percentage of bright greenish yellow inflorocant figs, alcohol soluble colour and moisture content as dried fruit quality characteristics.