Moğollar ve Memlûklerde haber alma teşkilâtı
Intelligence organiation in the Monol and Mamluk
- Tez No: 857004
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM PAYDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Moğol, Memlûk, Berîd, Yam, Resmî Posta, Muhabere, Casusluk, İstihbarat, Mongol, Mamluk, Berîd, Yam, Official Mail, Correspondence, Espionage, Intelligence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
İnsanlar arasındaki iletişim ve bilgi alışverişi, insanlığın başlangıç dönemlerine kadar uzanmaktadır. İnsanlık, doğasından kaynaklanan özellikleri ve yaşamını sürdürebilmek adına mevcut imkânlar doğrultusunda sürekli bir iletişim içinde bulunmuştur. Çünkü iletişim, hem hayatlarını devam ettirebilmek hem de yaşam koşullarını iyileştirebilmek adına vazgeçilmez bir unsurdur. Bu nedenle, insanlık tarihi boyunca iletişim konusunda sürekli bir faaliyet ve gelişme gösterilmiştir. İlk toplumlardan modern toplum ve devletlere kadar olan tüm insanlık tarihi, bu konuda örneklerle doludur. Haberleşme, devletler ve milletler için hayati bir öneme sahiptir ve aynı zamanda bu konu, bir toplumun kültür ve medeniyet seviyesinin en temel belirleyicisi durumundadır. Bu açıdan Moğol ve Memlûk devletlerinin temellerinin atıldığı ilk dönemlerde haberleşmenin durumu son derece önem arz etmektedir. Bu kadar ehemmiyetli olmasına rağmen bu dönemleri ele alan haber alma teşkilâtları ile ilgili müstakil bir çalışmanın bulunmaması bizi doktora tezi olarak bu konuları araştırmaya sevk etmiştir. Çalışmamız giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, haber almanın tarihi Moğollar ve Memlûkler dönemine kadar getirilmiştir. Birinci bölümde Moğollarda Haber Alma (yam) Teşkilâtı başlığı altında yamla ilgili etimolojik tartışmalar, Moğol İmparatorluğu'nda ve ardıllarında haber almanın tarihi, yam teşkilâtının işleyişi ve görevlileri ele alınmıştır. İkinci bölümde Moğollarda İstihbarat başlığı altında, istihbaratı tanımlayarak, çeşitleri sıralanmış, casus, munhî, gibi kavramlar işlenmiş, Moğolların casuslukta kullanıldığı faaliyetler irdelenmiştir. Üçüncü bölümde Memlûklerde Haber Alma (berîd) Teşkilâtı, başlığı altında berîd kavramı, haberleşmenin insanî ve diğer unsurları açıklanmıştır. Son bölümde ise Memlûklerde İstihbarattan söz edilerek her iki devletinde muhabere faaliyetleri detaylı olarak irdelenmiştir
Özet (Çeviri)
Communication and information exchange between people dates back to the beginning of humanity. Humanity has been in constant communication in line with its inherent characteristics and the opportunities available to sustain its life. Because communication is an indispensable element in order to both continue their lives and improve their living conditions. For this reason, humanity has shown a continuous activity and development in communication throughout its history. The entire history of humanity, from the first societies to modern societies and states, is full of examples in this regard. Communication is of vital importance for states and nations, and at the same time, this issue is the most fundamental determinant of the level of culture and civilisation of a society. In this respect, the state of communication in the early periods when the foundations of the Mongol and Mamluk states were laid is extremely important. Despite such importance, the lack of an independent study on the news-receiving organisations in these periods prompted us to research these issues as a doctoral thesis. Our study consists of an introduction and four chapters. In the introduction, the history of newsgathering is brought up to the Mongols and Mamluks. In the first chapter, under the heading of Newsgathering (yam) Organisation in the Mongols (1206-1502), etymological discussions about yam, the history of newsgathering in the Mongol Empire and its successors, the functioning of the yam organisation and its officials are discussed. In the second chapter, under the title of Intelligence in the Mongols, intelligence is defined, its types are listed, concepts such as spy, munhî, and the activities of the Mongols in espionage are examined. In the third chapter, under the title of Intelligence (berîd) Organisation in the Mamluks (1250-1517), the concept of berîd, human and other elements of communication were explained. In the last part, Intelligence in the Mamluks is mentioned and the communication activities of both states are analysed in detail.