Mezoterapi solüsyonlarının üretimi
Production of mesotherapy solutions
- Tez No: 857086
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM BALKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Mühendislik Bilimleri, Bioengineering, Biotechnology, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Mezoterapi, Dermatoloji, Farmasötik Teknoloji, Hiyalüronik Asit, Mesotherapy, Dermatology, Pharmaceutical Technology, Hyaluronic Acid
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Fransa'da 1950'lerde keşfedilen mezoterapi; tedavi edilmesi gereken bölgeye başta hiyalüronik asit olmak üzere ilaç, vitamin veya mineral gibi ihtiyaç olan etken maddenin enjekte edilme yöntemidir. Estetik tıpta şaşırtıcı derecede etkili bir tekniktir. Bunun nedeni diğer invaziv olmayan tedavilerin nüfuz edemediği cilt katmanlarını tedavi edebilmesidir. Başarılı tedavi sonuçlarının etkisiyle, küresel mezoterapi pazarının 2021'den 2028'e kadar yıllık %14,4'lük bir bileşik büyüme oranında büyümesi ve 2028 yılına kadar 1,0 milyar ABD dolarına ulaşması beklenmektedir. Günümüzde mezoterapi tedavisi lipoliz, yüz gençleştirme ve alopesi gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Uygulanan bölgeye göre mezoterapi solüsyonlarının içerikleri birbirinden farklıdır. Aynı endikasyon için tercih edilen karışımlar klinikten kliniğe değişebilmektedir. Bu çalışmada; mezoterapi solüsyonlarının formülasyon geliştirilme süreci ve sağlık sektöründeki yeri değerlendirilmiştir. Geliştirilen saç ve göz çevresi mezoterapi solüsyonlarına ait nihai formülasyonların fizikokimyasal analizleri, biyouyumluluk analizleri ve stabilite çalışmaları değerlendirilmiştir. Biyouyumluluk testlerinin değerlendirmeleri sonucunda ürünün herhangi bir alerjik ve toksik bir etkiye rastlanmadığı ve biyouyumlu olarak kabul edileceği kanıtlanmıştır. Bunlara ek olarak miktar tayini analiz sonuçlarında ise; reçete oranlarının nihai üründe etkinliğini koruduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mesotherapy discovered in France in the 1950s; It is a method of injecting the active substance required, such as drugs, vitamins or minerals, especially hyaluronic acid, which should be treated. It is a surprisingly effective technique in aesthetic medicine. This is because other non -invasive treatments cannot penetrate skin layers. Under the effect of successful treatment, the global mesotherapy market is expected to grow from 2021 to 2028 at a compound growth rate of 14.4 %and reach US $ 1.0 billion by 2028. Today, mesotherapy treatment is used in the treatment of many diseases such as lipolysis, facial rejuvenation and alopecia. The contents of the mesotherapy solutions are different from each other according to the area applied. The preferred mixtures for the same indication may vary from clinical to clinic. In this study; The formulation development process of mesotherapy solutions and the place in the health sector were evaluated. Physicochemical analyzes, biocomposition analysis and stability studies of the final formulations of the mesotherapy solutions around the hair and eye area were evaluated. As a result of the evaluations of the biocompatibility tests, it has been proven that the product does not have any allergic and toxic effects and will be considered biocompatible. In addition, quantity determination is in the analysis results; The prescription rates have been proven to remain effective in the final product.