Kronik nonspesifik boyun ağrılı hastalarda mezoterapi tedavilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of mesotherapy treatmentsin patients with chronic nonspecific neck pain
- Tez No: 1012980
- Danışmanlar: PROF. DR. SADİYE MURAT ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Mezoterapi, intradermal tedavi, nonspesifik boyun ağrısı, meloksikam, lidokain, yaşam kalitesi, Mesotherapy, intradermal therapy, nonspesific neck pain, meloxicam, lidocaine, quality of life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Nonspesifik boyun ağrısı, superior nukhal çizgi ile birinci torakal vertebra arasında kalan, herhangi bir nörolojik ve/veya spesifik patoloji varlığı olmaksızın boyun posterior ve lateral kısmında bulunan ağrı olarak tanımlanmaktadır. Mezoterapi, son yıllarda kas iskelet sistem ağrısında alternatif tedavi seçeneği olarak sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Prospektif, randomize, kontrollü, çift kör olarak planlanan çalışmada; kronik nonspesifik boyun ağrısı olan hastalarda farklı mezoterapi uygulamalarının ağrı şiddeti, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışma kapsamında 86 katılımcı randomize edilerek dört gruba ayrıldı: (1) 2,5 mg meloksikam + 10 mg lidokain toplamda 3 mL olacak şekilde %0,9 serum fizyolojik eklenerek, (2) 1,25 mg meloksikam + 5 mg lidokain toplamda 3 mL olacak şekilde %0,9 serum fizyolojik eklenerek, (3) 3 mL %0,9 serum fizyolojik ve (4) boş mezoterapi iğnesi (kuru uygulama). Enjeksiyonlar haftada bir olmak üzere üç seans uygulandı. Değerlendirme parametreleri olarak Vizüel Analog Skala, Boyun Engellilik İndeksi, SF-12 Yaşam Kalitesi Anketi ve basınç algometresi ölçümleri kullanıldı. Tüm değerlendirmeler tedavi öncesi, tedavi sonrası 1. ve 3. ayda tekrarlandı. Çalışmamızın sonuçlarına göre meloksikam ve lidokain içeren mezoterapi uygulamalarının kronik nonspesifik boyun ağrısında ağrıyı azaltmada, fonksiyonel durumu ve yaşam kalitesini iyileştirmede etkili olduğunu göstermektedir. %0,9 serum fizyolojik ve kuru mezoterapi grupları erken dönemde fayda sağlasa da 3. aya kadar sürdürememiştir. Etki büyüklüğü analizlerinde, özellikle meloksikam ve lidokain içeren gruplarda ağrı skorlarında büyük (Cohen's d > 0.8), bazı parametrelerde ise çok büyük (Cohen's d > 2.0) düzeyde etki büyüklüğü saptandı. Bu bulgular, tedavi etkinliğinin yalnızca istatistiksel değil aynı zamanda klinik olarak da anlamlı olduğunu göstermektedir. Daha düşük aktif madde içeren mezoterapi protokolü, ağrı, ağrı eşiği, fonksiyonellik ve yaşam kalitesi açısından benzer veya daha iyi klinik sonuçlar ile zamana yayılan bir iyileşme ile ilişkilendirilmiştir. Bu bulgular, doz optimizasyonu ile uygulanan mezoterapinin kronik nonspesifik boyun ağrısı tedavisinde etkili ve güvenli bir multimodal tedavi bileşeni olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Nonspecific neck pain is defined as pain located in the posterior and lateral regions of the neck between the superior nuchal line and the first thoracic vertebra, without the presence of any neurological and/or specific pathology. Mesotherapy has recently been increasingly preferred as an alternative treatment option for musculoskeletal pain. In this prospective, randomized, controlled, double-blind study, it was aimed to compare the effects of different mesotherapy applications on pain intensity, functional status, and quality of life in patients with chronic nonspecific neck pain. A total of 86 participants were randomized into four groups: (1) 2.5 mg meloxicam + 10 mg lidocaine with 0.9% saline added to reach a total of 3 mL, (2) 1.25 mg meloxicam + 5 mg lidocaine with 0.9% saline added to reach a total of 3 mL, (3) 3 mL of 0.9% saline, and (4) mesotherapy needle (dry application). The interventions were administered once weekly for three sessions. Outcome measures included the Visual Analog Scale, Neck Disability Index, SF-12 Quality of Life Questionnaire, and pressure algometry measurements. All assessments were performed before treatment and repeated at the 1st and 3rd months after treatment. According to the results of our study, mesotherapy applications containing meloxicam and lidocaine were effective in reducing pain and improving functional status and quality of life in patients with chronic nonspecific neck pain. Although the 0.9% saline and dry mesotherapy groups provided early benefits, these improvements were not sustained until the third month. Effect size analyses demonstrated large effects (Cohen's d > 0.8) in pain scores and, in some parameters, very large effects (Cohen's d > 2.0), particularly in the groups receiving meloxicam and lidocaine. These findings indicate that the treatment effect is not only statistically significant but also clinically meaningful. The mesotherapy protocol containing a lower dose of active ingredients was associated with similar or better clinical outcomes in terms of pain, pain threshold, functionality, and quality of life, along with a sustained improvement over time. These findings suggest that mesotherapy with optimized dosing may represent an effective and safe component of multimodal treatment strategies for chronic nonspecific neck pain.