Yüzüstü pozisyona alınan akut solunum sıkıntısı sendromu hastalarında enteral beslenmenin etkinliği ve tolerasyonu: retrospektif tanımlayıcı çalışma
Effectiveness and toleration of enteral nutrition in acute respiratory syndrome patients placed in prone position: a retrospective descriptive study
  1. Tez No: 857186
  2. Yazar: ARZU ALTIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DEMİRDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzüstü Pozisyon, Enteral Beslenme, İntolerans, Hemşirelik, Prone Position, Enteral Nutrition, Intolerance, Nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırma, yoğun bakım ünitesinde takip edilen ARDS hastalarında uygulanan yüzüstü pozisyonda enteral beslenmenin etkinliği ve tolerasyonunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma retrospektif tanımlayıcı tipte olup, Ocak 2020- Haziran 2023 tarihleri arasında yoğun bakım ünitesinde yatışı olan ARDS hastalarını kapsamaktadır. Çalışma verileri çalışmanın yapıldığı hastanenin elektronik hasta kayıt sistemi olan Metavision aracılığı ile toplanmıştır. Araştırmaya dahil edilme kriterlerine sahip 295 hastanın verileri incelenmiştir. Hastaların %63,7'sinin erkek, %41,7'sinin 56-75 yaş aralığında olduğu, %71,9'unun Covid-19 ARDS tanısı olduğu belirlenmiştir. Tedavi olarak yüzüstü pozisyona alınan hastalar 7 gün boyunca ortalama 8,15 saat yüzüstü pozisyonda kalmıştır. Yüzüstü pozisyon verilen hastaların %60,7'sinin enteral beslenmeye 0-12. Saat aralığında başladığı, ortalama 1026,51 dakika beslendiği ve %66,9'unun beslenmesinin durdurulmadığı belirlenmiştir. Yüzüstü pozisyon verilen hastaların yüzüstü pozisyonda kalma süresi ile manevra sayısının aldığı kalori ve protein miktarları arasında negatif yönlü ilişkisi olduğu saptanmıştır. Yüzüstü pozisyonda kalma süresi ile manevra sayısının enteral beslenme intolerans bulguları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; yüzüstü pozisyon verilmesi enteral intolerans açısından risk oluşturmamaktadır. Yüzüstü pozisyonda enteral beslenme güvenilir ve uygulanabilir bir yol olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to examine the effectiveness and tolerability of enteral nutrition in the prone position in ARDS patients followed in the intensive care unit. The research is of a retrospective descriptive type and covers ARDS patients who were hospitalized in the intensive care unit between January 2020 and June 2023. Study data were collected through Metavision, the electronic patient record system of the hospital where the study was conducted. The data of 295 patients who met the inclusion criteria for the study were examined. It was determined that 63.7% of the patients were male, 41.7% were between the ages of 56-75, and 71.9% were diagnosed with Covid-19 ARDS. Patients who were placed in the prone position as treatment remained in the prone position for an average of 8.15 hours for 7 days. 60.7% of the patients who were placed in the prone position started enteral nutrition between 0 and 12 weeks of age. It was determined that the feeding started in the range of 15 hours, fed for an average of 1026.51 minutes, and 66.9% of them did not stop feeding. It has been determined that there is a negative relationship between the duration of the patients in the prone position and the number of maneuvers and the amount of calories and protein they consume. It was determined that there was no significant relationship between the duration of prone position and the number of maneuvers and enteral feeding intolerance findings. In conclusion; Prone positioning does not pose a risk of enteral intolerance. Enteral nutrition in the prone position is recommended as a reliable and feasible method.