Pron pozisyonun hemodinamik parametreler üzerine olan etkisi
The effect of pron position on hemodynamic parameters
  1. Tez No: 870532
  2. Yazar: AYLİN ÇOMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ACHMET ALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: kardiyak indeks, obezite, pron pozisyon, cardiac index, obesity, prone position
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Pron pozisyon, genellikle vücudun arka kısımlarını ilgilendiren; vertebra, posterior kranial bölge, kalça ve rektal bölge cerrahilerinde uygulanan yüzüstü uzanmayı tanımlar. Yapılan çalışmalarda supin pozisyondan pron pozisyona geçmek hastalarda bazı hemodinamik değişikliklere yol açmaktadır. Bizim bu çalışmayı yapmaktaki amacımız bu değişimleri incelemek ve intraabdominal basınç ile kardiyak indeks değişiminin korelasyonunu gözlemlemektir. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde Eylül 2023-Ocak 2024 arasında elektif şartlarda opere edilecek ve pron pozisyona alınacak hastalar çalışmamıza dahil edildi. Prospektif olarak yapılan bu çalışmada hastaların işlem öncesi alınan anamnez ve fizik muayeneleri yanı sıra işlem sırasında supin pozisyondan pron pozisyona geçince oluşan hemodinamik değişimler kaydedildi ve bu değişimler istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamıza katılmayı kabul eden ve tamamlayabilen 42 hasta dahil edildi. Ortalama yaş 54 ±12, VKI 31.2 ± 4.7 kg/m² olarak saptandı. Hastaların pron pozisyonuna geçişi sonrasında kalp hızında, stroke volüm varyansında ve intraabdominal basınçlarında artış, ortalama arteryel basınç, stroke volüm indeksi ve statik kompliyanslarında ise istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptadık. Sonuç: Supin pozisyonda başlatılan genel anestezi, cerrahi ihtiyaç veya hasta özellikleri sebebiyle pron pozisyona çevrildiğinde hastalarda başta kardiyak indeks, kan basıncı, stroke volüm indeksinde azalmaya neden olur. Bu azalma özellikle obez hastalarda daha da belirginleşir ve hastanın işlem sonrası prognozunu kötü etkileyebilir. Bu sebeple pron pozisyon kullanımı sırasında hemodinamik veriler dikkatle incelenmeli ve takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objektive: The prone position generally refers to lying face down and is commonly used in surgeries involving the posterior parts of the body such as vertebrae, posterior cranial area, hip, and rectal region. Transitioning from the supine position to the prone position has been shown to cause certain hemodynamic changes in patients, as demonstrated in various studies. Our aim in this study is to examine these changes and to observe the correlation between intraabdominal pressure and cardiac index changes. Material and Method: Patients who were planned to have surgery in the prone position in our hospital between September 2023 and January 2024 were included in our study. In this prospective study, preoperative history taking and physical examinations of patients were conducted, and hemodynamic changes occurring during the transition from supine to prone position were recorded during the procedure. These changes were then analyzed statistically. Results: A total of 42 patients who agreed to participate in our study and completed it were included. The mean age was 54 ± 12, BMI of 31.2 ± 4.7 kg/m². Following the transition of patients to the prone position, we observed an increase in HR, SVV, and IAP, while statistically significant decreases were noted in MAP, SVI, and static compliances. Conclusion: When patients are converted from the supine position to the prone position, it can lead to a decrease in CI, BP, and SVI. This decrease becomes more pronounced, especially in obese patients, and can adversely affect the patient's postoperative prognosis. Therefore, hemodynamic data should be carefully examined and monitored during the use of the prone position.