Sigara bırakma polikliniğine başvuran bireylerin sigara bırakma başarı öngörüsü ve üçüncü el sigara dumanı farkındalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of smoking cessation success prediction and third hand smoke smoke awareness of individuals applying to the smoking cessation clinic
- Tez No: 857196
- Danışmanlar: UZMAN FUNDA GÖKGÖZ DURMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sigara, üçüncü el sigara dumanı, ikinci el sigara dumanı, sigara bırakma başarısı öngörüsü, Cigarettes, third-hand smoke, second-hand smoke, prediction of smoking cessation success
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada, bireylerin üçüncü el sigara dumanı hakkındaki farkındalık ve bilgi düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bir diğer amacımız da üçüncü el sigara dumanı ile ilgili farkındalığın, sigara bırakma başarısını nasıl etkilediğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Konya Şehir Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniğine başvuran 18 yaşından büyük 304 hasta dahil edildi. Tüm katılımcılara; sosyodemografik özellikleri içeren anket formu, 9 maddeden oluşan Sigara Dumanı Maruziyeti Bilgi Puanı (SDMBP) formu, 10 maddeden oluşan Üçüncü El Sigara Dumanı Hakkındaki İnanışlar (BATHS) Ölçeği formu ve 9 soruluk Sigara Bırakma Başarısını Öngörü Ölçeği (SBBÖÖ) formu uygulandı. İstatistiksel analizler SPSS for mac versiyon 26 yazılımı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Katılımcılarda Fagestrom puanı yükseldikçe Üçüncü el sigara dumanı farkındalığının düştüğü bulundu(p=0.020). Kendi isteği ile polikliniğe başvuran katılımcıların SBBÖÖ toplam puanının daha yüksek olduğu bulundu(p=0.001). Erkek katılımcıların sigara bırakma başarısını öngörü ölçeğinin puanları kadınlara kıyasla daha yüksekti(p=0.001). İlçede yaşayan katılımcıların sigara bırakma başarı öngörü ölçeğinin sağlık algısı ve uygun çevre alt boyutunda il ve köy- kasabada yaşayanlara kıyasla daha düşük puan aldığı bulundu. (p=0,024). Evli bireylerin SDMBP puanlarının, bekar bireylere kıyasla yüksek olduğu bulundu(p=0,001). Çekirdek aileye sahip katılımcıların, geniş aileye sahip katılımcılara kıyasla SDMBP puanlarının yüksek olduğu bulundu(p=0,005). Katılımcıların üçüncü el sigara dumanına yönelik farkındalıkları ile sigara bırakma başarısının öngörülmesi arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: Katılımcıların çoğunluğunun pasif içicilik kavramını bildiği, ancak üçüncü el sigara dumanı kavramını çok daha az bildiği görüldü . Tütünle mücadele kapsamında Üçüncü el sigara dumanı terimine de yer verilmelidir. Bireylere sigarayı bırakması konusunda motivasyonel destek sağlamak için Üçüncü el sigara dumanı kavramı tanıtılmalı ve bilgilendirme yapılmalıdır. Üçüncü el sigara dumanının sağlık üzerine etkileri ve çevredeki kalıcılığı konularına vurgu yapılarak bireylerin farkındalığı artırılmalıdır.Bu bağlamda en önemli etken eğitimdir.
Özet (Çeviri)
Aim:This study aimed to determine the awareness and knowledge level of individuals about third-hand smoke. Another aim of ours is to evaluate how awareness of third-hand smoke affects the success of quitting smoking. Material and Methods: 304 patients over the age of 18 who applied to Konya City Hospital Smoking Cessation Polyclinic were included in this study. To all participants; A survey form containing sociodemographic characteristics, a 9-item Cigarette Smoke Exposure Information Score (SDMBP) form, a 10-item Beliefs About Third Hand Smoke (BATHS) scale form, and a 9-item Smoking Cessation Success Prediction Scale (SBBÖS) form were applied. Statistical analyzes were performed using SPSS for Mac version 26 software. Results: The average age of the participants was found to be 36.411.8 years. The SBBÖÖ average score was 42.476,29, the Fagestrom average score was 6.752,5, and the BATHS total score average was 33.698,47. Male participants had higher scores on the smoking cessation success prediction scale compared to females (p=0.001). It was found that participants living in the district scored lower in the health perception and suitable environment sub-dimensions of the smoking cessation success prediction scale compared to those living in provinces and villages-towns. (p = 0.024). It was found that married individuals SDMBP scores were higher than single individuals (p = 0.001). It was found that participants with nuclear families had higher SDMBP scores compared to participants with extended families (p = 0.005). No relationship was found between participants' awareness of third-hand smoke and prediction of smoking cessation success. Conclusion: It was observed that the majority of the participants knew the concept of second-hand smoke, but were much less familiar with the concept of third-hand smoke. The term UESD should also be included within the scope of the fight against tobacco. The concept of UESD should be introduced and information should be provided in order to provide motivational support to individuals to quit smoking. Individuals' awareness should be increased by emphasizing the effects of UESD on health and its permanence in the environment. In this context, the most important factor is education.