Değişik toprak işleme ve pamuk ekim teknikleri Aydın yöresi koşullarına uygulama olanakları
- Tez No: 85726
 - Danışmanlar: PROF. DR. RAUF UÇUCU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Hassas toprak işleme, geleneksel toprak işleme, pamuk, düze ekim, sırta ekim, Precision tillage, traditional tillage, cotton, planting, ridge planting
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 261
Özet
ÖZET DEĞİŞİK TOPRAK İŞLEME VE PAMUK EKİM TEKNİKLERİNİ AYDIN YÖRESİ KOŞULLARINA UYGULAMA OLANAKLARI YALÇIN, İbrahim Doktora Tezi, Tarım Makinaları Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Rauf UÇUCU Şubat 1999, 205 sayfa Tarımsal üretimde temel amaç, nitelikli ve çok ürün elde ederek kar etmektir. Bu görüşle, Türkiye'de önemli bir tarımsal ürün olan pamuğun üretimini ele alırsak, son yıllarda, gerek üretim maliyetinin yüksek olması gerekse pamuk fiyatlarındaki yetersizlik gibi nedenlerden dolayı pamuk tarımına olan ilgi giderek azalmaktadır. Eskiden olduğu gibi pamuk tarımının cazip duruma gelebilmesi için üreticinin pamuğunu değer fiyata satması ya da girdileri en aza indirgeyerek masrafın azaltılması gerekmektedir. Bu araştırmada, mekanizasyon işletmeciliği açısından uygulamaların en aza indirgenmesi esas alınarak geleneksel toprak işleme yöntemi ile azaltılmış toprak işleme yöntemlerinden biri olan hassas toprak işleme yöntemi kullanılmıştır. Her bir toprak işleme yönteminde, yöre koşullarına uygun havlı ve havsız tohum ekim tekniklerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak, uygulamalar, işgücü ve enerji analizleri yapılarak işletme tekniği açısından incelenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre, pamuk tarımında sistem gereği yapılan ardışık toprak işleme ve ekim işlemlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılan alet makinaların işgücü gereksinmeleri ve toplam enerji tüketimleri farklı değerler göstermiştir. Bir başka deyişle, hassas toprak işleme yöntemi, geleneksel toprak işleme yöntemine göre işgücü gereksinmesi yönünden %40,15, toplam enerji tüketimleri yönünden %38,97 oranında avantajlı olduğu ortaya çıkmıştır. Havsız tohumlar kullanılarak hassas toprak işleme yöntemi gereği oluşan sırtlara ekim yapılan parsellerdeki tarla filiz çıkış ve nisbi tarla filiz çıkış derecelerinin, geleneksel toprak işleme yöntemi gereği hazırlanmış düze ekimin yapıldığı parsellerdeki değerlere göre ortalama %7 daha yüksek oranda gerçekleştiği saptanmıştır. Ayrıca hassas toprak işleme yönteminin kullanıldığı sistemlerde filiz çıkışın 3 gün önce tamamlandığı ve gerçek yapraklılık oranı değerlerine göre, gelişmenin ilk aşamasında ortalama %23,75 erkencilik sağladığı ortaya çıkmıştır. Bunun yanında hasat zamanında 1. el toplama yüzdesi olarak ifade edilen erkencilik değeri, hassas toprak işleme yönteminin uygulandığı parsellerde %9,47 oranında daha avantajlı olduğu saptanmıştır. İki farklı toprak işleme ve dört değişik ekim işleminde uygulanan ekim normları sonucunda, parsellerden elde edilen kütlü verimleri arasında fark çıkmadığı dikkate alındığında, kazancın hangi yöntemde daha fazla olduğunu anlamak için kullanım masraflarına bakmak gerekmektedir. Sistemlerin toplam kullanım masrafları göz önüne alındığında, genel olarak hassas toprak işleme yönteminin daha az masrafla gerçekleşebildiği ortaya çıkmıştır. Bir başka deyişle, ekim işlemlerininIll farklılığı dikkate alınmadan, hassas toprak işleme yönteminin, geleneksel toprak işleme yöntemine göre 22.439.470 TL/ha daha ucuza yapılabildiği yani %32,68 daha avantajlı olduğu saptanmıştır. Aynı toprak işleme içinde pnömatik ekim makinalarının kullanımı, mekanik pamuk ekim makinalarının kullanımlarına göre ortalama 4.045.180 TL/ha daha fazla masraf gerektirmektedir. Çalışma sonucunda, pamuk üretiminde her yönüyle ön plana çıkmış bulunan azaltılmış toprak işleme yöntemlerinden birisi olan hassas toprak işleme yönteminin, Aydın yöresinde rahatlıkla uygulanabileceği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE APPLICATION POSSIBILITIES OF DIFFERENT TILLAGE AND COTTON PLANTING TECHNIQUES TO THE CONDITIONS OF AYDIN REGION YALÇIN, Ibrahim PhD, Agricultural Mechanization Department Supervisor : Prof. Dr. Rauf UÇUCU February 1999, 205 pages The basic aim in agricultural production is to profit by having more and well-qualified yield. If we considere the cotton production which is a very important agricultural produce in Turkey, both high expenses of production and unsatisfactory prices of cotton has lessened the tendency to cotton fanning in recent years.. In order to bring cotton planting back to its profitable status in the previous years the planters should either be able to sell their cotton more profitably or the expenses must be minimized. In this research, precision tillage method which is one of the reduced tillage methods and traditional tillage method have been used on the basis of reducing the applications of the mechanisation management. In each soil tillage method, it is aimed to show the nap and napless seed sowing techniques which are suitable for the region conditions. According to this aim, applications have been examined by making man power and energy analysis.According to the results, the man power requirements and energy consumptions of machines used in planting and tillage process in cotton farming varied. In other words, precision tillage method has proved to be more advantageous when the man power requirement and energy consumption are considered. By using napless seeds on the plots of beds formed as a requisite of precision tillage, the degress of field spring up and propotional spring up have been found out %7 more in propotion to the plots formed suitable for one-way planting as a requilite of traditional tillage. Besides, it has been found out that the process of springing up has been completed 3 days earlier in the precision tillage than it is in the traditional system and according to the foliage values approximately %23,75 earliness has been provided in the early stages of development. In addition to this, in the harvest time, the value of earliness which is defined as the first stage of harvesting percentage has been found out %9,47 more adventageous in the plots where precision tillage method has been applied. As a result of planting norms of the two different tillage systems and four different planting processes, considering that there is no difference between the yields harvested from the plots, the application expenses should be taken into consideration in order to see which method provides more profit. When the total application expenses of the two systems are considered, it has been found out that, in general the precision tillage method has proved to be more economical. In other words, regerdless of the differences between the planting processes, the precision tillageVI method has costed 22.439.470 TL/ha less, that is to say, %32,68 more advantageous in proportion to the traditional tillage method. Within the same tillage process, the application of pneumatic precision drills has been averagely 4.045.180 TL/ha more expensive than that of the mechanical drills. As a result of this study, it has been founds that the precision tillage method which has gained priority in many ways as one of the reduced soil tillage systems in cotton farming can easily be applied in Aydın region.