Çocuk Bahçesi (1329-1330) ve ahlaki değerler
Çocuk Bahçesi magazine (1329-1330) and moral values
  1. Tez No: 857268
  2. Yazar: HATİCE KARAKAYALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF GÖKÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Çocuk Bahçesi Dergisi, II. Meşrutiyet Dönemi, Ahlaki Davranış, Çocuk, Religious Education, Çocuk Bahçesi Magazine, Second Constitutional Period, Moral Behavior, Child
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmanın amacı, II. Meşrutiyet döneminde yayın hayatına başlayan Çocuk Bahçesi dergisinde ele alınan ahlaki değerlerin ne olduğunu ortaya koymaktır. Çocuk Bahçesi, 13 Kanun-u Sani 1320 (26 Ocak 1905) ile 1 Kanun-u Evvel 1321 (14 Aralık 1905) tarihleri arasında haftalık olarak çıkarılmıştır ve toplamda 43 sayı yayımlandıktan sonra derginin basımına ara verilmiştir. Dergi, II. Meşrutiyet Dönemi'nde 20 Şubat 1329 (5 Mart 1914) ile 10 Temmuz 1330 (23 Temmuz 1914) tarihleri arasında yeniden neşredilmiştir. Bu süreçte derginin 21 sayısı ile ilavesi olarak“Nüsha-i Fevkalâde”si çıkarılmıştır. Araştırmada Çocuk Bahçesi dergisinin 1329-1330 yılları arasında yayımlanan 21 sayısı ele alınıp incelenmiştir. Derginin incelenmesi esnasında nitel araştırma metotlarından biri olan doküman analizi yöntemi tercih edilmiştir. Derginin tüm sayılarına Hakkı Tarık Us dijital kütüphanesinden ulaşılmış ve her sayı baştan sona titiz bir şekilde taranarak elde edilen veriler bilgisayar aracılığıyla fişlenmiştir. Fişlenen veriler kendi içerisinde tasnif edilip gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra Çocuk Bahçesi dergisinde Vicdanlı olmak, Çalışkanlık, Vatan Sevgisi, Merhamet, Dayanışma, Komşuluk, Vefa, Fedakârlık, Sabır, Yardımseverlik gibi ahlaki değerler üzerinde durulduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında dergide hem Tembellik, Haset ve Kıskançlık, Kibir, Cimrilik, Hiddet, Yalancılık, Nefret ve Kin, Fesatlık, Hırs, Küfürlü Konuşmak gibi kötü davranışların yerildiği belirlenmiş hem de okuyucu kitlenin bu tür tutumlardan uzak tutulmaya çalışıldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the moral values addressed in the Çocuk Bahçesi magazine, which started its publication during the Second Constitutional Period (II. Meşrutiyet). Çocuk Bahçesi was published weekly between January 26, 1905, and December 14, 1905, totaling 43 issues before a break in its publication. The magazine was revived during the Second Constitutional Period from March 5, 1914, to July 23, 1914, with 21 issues published along with an additional“Nüsha-i Fevkalede”supplement. In this process, 21 issues published between 1329-1330 (Hijri calendar) of Çocuk Bahçesi were examined. The document analysis method, one of the qualitative research methods, was preferred during the investigation. All issues of the magazine were accessed from the Hakkı Tarık Us digital library, and the data obtained by meticulously scanning each issue from beginning to end were indexed using computer software. After indexing, the data were classified internally and necessary evaluations were made, revealing that moral values such as Conscientiousness, Diligence, Patriotism, Compassion, Solidarity, Neighborliness, Loyalty, Sacrifice, Patience, and Generosity were emphasized in the Çocuk Bahçesi magazine. Additionally, it was determined that behaviors such as Laziness, Envy and Jealousy, Arrogance, Stinginess, Anger, Lying, Hatred and Enmity, Mischief, Ambition, and Vulgar Speech were criticized in the magazine, and efforts were made to keep the reader base away from such attitudes.