Çocukların internet bağımlılık düzeyleri ile ebeveynlerin dijital farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between children's internet addiction levels and parents' digital awareness levels
- Tez No: 857288
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK FATMA ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, İletişim Bilimleri, Education and Training, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital Ebeveynlik, İnternet Bağımlılığı, Aile, Digital Parenting, Internet Addiction, Family
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Dijital dünyanın yenilikleri ve kullanım alanları ile ilgili bireysel ve toplumsal değişimler yaşanmaktadır. Çocukların dijital dünyanın içine doğdukları gerçeği ebeveynlerin dijital dönüşüm gerçeğiyle uyum sağlayarak entegrasyonun sinyallerini vermektedir. İnternet, kolaylaştırıcılığı ve yararlarıyla beraber gereğinden fazla kullanıldığında bağımlılık yapabilmektedir. Çocuklar bu noktada savunmasız ve risklerden habersizken, ebeveynlerin dijital farkındalıklarının önemi gözler önündedir. Ülkemizdeki dijital ebeveynlik farkındalığı çalışmaları önem kazanmaktadır. Çocuk ve ebeveyn arasındaki yeni dinamiklerden biri dijitalleşmedir. Araştırmada 6-18 yaş (ilkokul, ortaokul, lise) arası çocuklara sahip 411 ebeveynin dijital farkındalıkları ve çocuklarının internet bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Aile-Çocuk İnternet Bağımlılık Ölçeği (AÇİBÖ) ve Dijital Ebeveynlik Farkındalık Ölçeği (DEFÖ), kişisel bilgi formuyla beraber ebeveynler tarafından doldurularak veriler toplanmıştır. Veriler normal dağılım göstermediğinden dolayı araştırmada parametrik olmayan testlerden faydalanılmıştır ve analizlerde ikili demografik değişkenler için Mann Whitney U testi ve çoklu değişkenler için Kruskal Wallis testlerinden faydalanılmıştır. Kişisel bilgilerden ebeveynin cinsiyeti, yaşı, çocuklarının yaşı, ebeveynin eğitim düzeyi, ebeveynin günlük akıllı telefon kullanma süresi ile AÇİBÖ ve DEFÖ arasındaki ilişkiler incelenmiş ve anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Aynı zamanda ölçeklerin birbiri arasındaki ilişkiye bakılarak ebeveynlerin dijital farkındalık düzeyleri, çocuklarının internet bağımlılıklarını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are individual and social changes related to the innovations and usage areas of the digital world. The existence of children born in the digital world, in harmony with the reality of digital degradation, gives its signals. The Internet, with its facilitation and benefits, can avoid unnecessary traffic. While children are unaware of these centralized clouds and risks, they are ahead of the importance of current digital economies. Digital parenting storage studies at birth are gaining importance. One of the new dynamics between child and parent is digitalization. In the study, 411 parents with children aged 6-18 (elementary, middle, high school) influence the relationship between digital wings and coreless internet consumers. The Family-Child Internet Addiction Scale (AÇİBÖ) and the Digital Security Awareness Scale (DEFÖ) were filled in by the parents along with the personal formula. Since the data did not show normal distribution, variable non-parametric tests were used and Mann Whitney U test for binary demographic variables and Kruskal Wallis tests for multiple variables were used in the analyses. From personal information, the explanations between parent's gender, offspring, offspring, parent's education level, parent's daily smartphone usage time, and AÇİBÖ and DEFÖ were examined and contributed to the results. At the same time, by looking at the data set by looking at the processes between the scales, digital data security and sensitive internet encryptions were definitely obtained.