Yeni Sovyet insanı inşasında GULAG kampları
GULAG camps in the construction of new Soviet people
  1. Tez No: 857309
  2. Yazar: ELİF KARPUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: GULAG Kampları, Mahkûm, Stalin, Rusya, Sovyetler Birliği, GULAG Camps, Prisoner, Stalin, Russia, Soviet Union
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Rusça‟da GULAG,“Kampların Ana Yönetimi”anlamına gelen Главное управление лагерей (Glovnoye Upravleniye Lagerey) bir kısaltmadır. Sovyetler Birliği‟nin geniş topraklarına yayılmış GULAG kamplarının kuruluşu; 17. yüzyılda Sibirya‟da kurulmuş zorunlu çalışma birimlerine kadar dayanır. Vladimir Ġlyiç Ulyanov (Lenin) 1918‟de Ekim Devrimi‟nin hemen sonrasında, yeni hükümetin çıkarları doğrultusunda devrim karşıtı yahut tehlikeli bulduğu isimlerin cezalandırılması için ülkenin uzak noktalarında kurulmuş kamplara gönderilmesini emretti. Kampların sayısı, tutukluların ağır işlerde çalıştırılarak zorunlu emeğin ekonomiye kazandırılması amacıyla ve Joseph Stalin‟in sanayileşmeyi hızlandırmak için uyguladığı çeşitli ekonomi politikalarıyla en yüksek seviyelere ulaştı. Bu artışta ayrıca Stalin‟in 1937‟de uyguladığı“siyasî baskı”anlamına gelen“Repressiya”politikasının etkisi büyüktür. Kampların ekonomiye katkısı olup olmadığı mefhumu ise hâlâ araştırmacılar tarafından tartışma konusudur. Günümüz Rusya‟sında dahi üzerine konuşulmayan bir konu ve toplum bilincinde trajedi olarak kalan bu kamplarda tutukluların bir günlük kamp yaşantısında karşılaştıkları zorluklar çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Fizikî ve psikolojik her türlü işkencelere maruz kalan mahkûmlardan hayatta kalabilenlerin tahliye edildikten sonra yaşadıkları ve şahit olduklarını anlattıkları hatıralar çalışmanın ilk elden kaynağını teşkil eder. Ayrıca konu hakkında yapılmış sözlü tarih çalışmaları, arşiv verileri ve gerek çizimler gerekse döneme ait fotoğraflar bu çalışmaya ışık tutan unsurlardır. GULAG kampları uygulaması sona erdikten sonra dahi Sovyet toplumunun değişmesi ve başkalaşması noktasında etkileri devam etti. Sovyet Rusya tarihinin siyasi boyutundan ziyade sosyal yapısında izler bırakmış olan GULAG kamplarının niteliksel olarak ele alındığı bu çalışmada amaç; GULAG kamplarını derinlemesine inceleyerek sosyo- ekonomik sonuçlarını ortaya koymaktır. Sovyet Rusya tarihi çalışmalarında göz ardı edilmemesi gereken GULAG kamplarının daha bilinir hâle gelmesi ve dünyada farklı isimlerle kurulmuş diğer toplama kamplarıyla farklarının anlaşılması bu çalışmanın önemini ihtiva eder.
Özet (Çeviri)
In Russian, GULAG is an acronym Главное управление лагерей (Glovnoye Upravleniye Lagerey) meaning“Main Administration of the Camps”. The establishment of the GULAG camps spread across the vast territory of the Soviet Union dates back to the forced labor units established in Siberia in the 17th century. In the immediate aftermath of the October Revolution in 1918, Vladimir Ilyich Ulyanov (Lenin), in the interests of the new government, ordered that anyone deemed anti-revolutionary or dangerous be sent to camps in remote parts of the country for punishment. The number of camps reached its highest levels as a means of putting prisoners to hard labour to bring forced labour into the economy and as a result of Joseph Stalin's various economic policies to accelerate industrialization. Stalin's 1937 policy of“Repressiya”, meaning“political repression”, also played a major role in this increase. The notion of whether the camps contributed to the economy is still a matter of debate among researchers. The difficulties faced by the prisoners in these camps, which remain an unspoken topic even in today's Russia and a tragedy in the public consciousness, constitute the main subject of the study. The memories of the prisoners, who were subjected to all kinds of physical and psychological torture, and the memories of those who survived after their release and what they witnessed constitute the first-hand source of the study. In addition, oral history studies, archival data and both drawings and photographs of the period are the elements that shed light on this study. Even after the GULAG camps ended, their effects on the change and transfiguration of Soviet society continued. The aim of this qualitative study of the GULAG camps, which have left traces in the social structure rather than the political dimension of Soviet Russian history, is to examine the socio- economic consequences of the GULAG camps in depth. The importance of this study is to make the GULAG camps, which should not be ignored in Soviet Russian history studies, more known and to understand the differences with other concentration camps established under different names in the world.