Salçalık domateslerin protoplast kültür teknikleri ile iyileştirilmesi
Improvement of tomato plant for paste via protoplast culture techniques
  1. Tez No: 85731
  2. Yazar: AYCAN YOLVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. KAMİL YÜREKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Doku kültürü, protoplast izolasyonu, protoplast kültürü, protoplast füzyonu, Tissue culture, protoplast isolation, protoplast culture, protoplast fussion
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET SALÇALIK DOMATESLERİN PROTOPLAST KÜLTÜR TEKNİKLERİ İLE İYİLEŞTİRİLMESİ YOLVER, Ayçan Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. A Kamil YÜREKLİ Ekim 1999, 88 sayfa Bu çalışma, domates bitkisi protoplastlarının izolasyonu, kültürü ve füzyonu için planlanmıştır. Bu amaç için doku kültürü teknikleri kullanılmış, çalışmalar in vitro koşullarda yapılmıştır. Deney materyali olarak, Lycopersicon esculentum bitkisinin iki ayrı kültür türü olan VF 6203 ve Peto 86 tohumlan kullanılmıştır. MS ortamında % 100 çimlenen bu tohumların fidelerinin 3 kez alt kültürleri yapılmış ve doku kültürü tekniklerinden in-vitroda mikroçoğaltma ile üretilen bitkilerin yapraklan protoplast kaynağı olarak kullanılmıştır. Protoplast kaynağı olarak kullanılan olgunlaşmış yapraklardan Sellülaz ve Pektinaz enzimleri uygulanarak protoplastlar izole edilmiştir. PKO'nda kültürü yapılan protoplastlar 2 hafta süreyle inkübe edilmişlerdir. Protoplast kültür işlemlerinden sonra, sağlıklı protoplastların kaynaşmasını sağlamak amacıyla PEG ile uygulamaya maruz bırakılan protoplastların kaynaştığı görülmüştür. Böylece amaçladığımız gibi protoplastların izolasyonu, kültürü ve füzyonu gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT IMPROVEMENT OF TOMATO PLANT FOR PASTE VIA PROTOPLAST CULTURE TECHNIQUES YOLVER Aycan Ph. D. Philosophy of Doctor Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Kamil YÜREKLİ October 1999, 88 pages This study was planned for isolation, culture and fussion of the protoplast from tomato plant. For this reason, tissue culture techniques were used and all studies has been carried out in-vitro conditions. The seeds of two different culture variety of Lycopersicon esculentum plants as called VF 6203 and Peto 86 were chosen as experiment material. These seeds germinated in 100 % in MS media, than seedlings of these seeds subcultured 3 times and leaves which were produced in vitro conditions by microgeneration of tissue culture techniques were used as protoplast source. Protoplasts were isolated from leaves using Cellulase and Pectinase enzymes, isolated protoplasts were incubated about 2 week in PKO. PEG were been applied for the fussion of protoplasts after the protoplast culture procedures. Finally fussioned protoplasts were obtained. In this way, isolation, culture and fussion of protoplasts realized as like as we aimed.