Finansal piyasalarda türev enstrümanların yeri ve önemi
The place and importance of derivative instruments in financial markets
  1. Tez No: 857315
  2. Yazar: MEDİNE ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türev Ürünler, Türev Piyasalar, Finansal Piyasalar, Risk Yönetimi, Türkiye Türev Piyasa Görünümü, Derivatives, Derivatives Markets, Financial Markets, Risk Management, Turkey Derivatives Market Appearence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Küreselleşmeyle birlikte dünyada finansal piyasaların etkinliği son yıllarda büyük bir artış göstermeye başlamıştır. Bununla birlikte 1980 sonrası serbest piyasa ekonomisi ile sermayenin ülkeler arası dolaşımı belirsizlikleri beraberinde getirmiştir. Bu belirsizlikler uluslararası piyasalarda faiz oranı, kur ve faiz riski ortaya çıkmıştır. Dünya genelinde yaşanan gelişmeler sonucu bu finansal risklerin artması yeni tekniklerin geliştirilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Yeni gelişen piyasalar arasında en önemlisi türev piyasaları olmuştur. Bu durumda yatırım kararı alan bireyler gelecekte oluşacak olan kur, faiz ve fiyat dalgalanmalarına karşı riski azaltmak için türev araçlara ilgisi artmıştır. Türev ürünler forward, futures, swap ve opsiyon sözleşmelerinden oluşmaktadır. Bu türev ürünlerin işlem gördüğü piyasalara ise türev piyasalar denmektedir. Arbitraj, spekülasyon ve hedge amaçlı kullanılan türev ürünler son yıllarda finansal piyasalarda hızlı bir şekilde büyümeye başlamıştır. Globalleşen dünyada türev piyasalar 1970, Türkiye'de ise 1980 sonrası gelişmeye başlamıştır. Bu çalışmada, gelişmiş ülkelerden Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya, gelişmekte olan ülkelerden Brezilya ve Türkiye, gelişmiş ülke tanımına yakın olan Güney Kore'nin 2012-2022 döneminde organize piyasalarda işlem gören türev işlem hacimleri incelenmiştir. Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu çalışmada, yıllık türev hacmi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere göre mukayeseli olarak incelenmiş, finansal piyasalarda türev ürünlerin önemi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With globalization, the efficiency of financial markets in the world has started to increase in recent years. However, the free market economy and the circulation of capital between countries after 1980 brought uncertainties. These uncertainties have created interest rate, exchange rate and interest rate risks in international markets. The increase in these financial risks as a result of developments in the world has led to the need to develop new techniques. Among the emerging markets, the most important has been the derivatives markets. In this case, the interest in derivative instruments has started to increase in order to reduce the risk of future exchange rate, interest and price fluctuations. Derivative products consist of forward, futures, swap and option contracts. The markets where these derivative products are traded are called derivative markets. Derivative products used for arbitrage, speculation and hedge purposes have started to grow rapidly in financial markets in recent years. In the globalizing world, derivatives markets started to develop after 1970 and in Turkey after 1980. The aim of this study is to examine the derivatives trading volume of the developed countries, the United States of America, Germany, and the developing countries, South Korea and Brazil, traded in organized markets in the 2012-2022 period. In the study, which also includes Turkey, the annual derivatives volume was analyzed comparatively with respect to developed and developing countries, and the importance of derivative products in financial markets was evaluated.