18-49 yaş arası kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve pap smear testi yaptırma durumlarının belirlenmesi
Determination of healthy lifestyle behaviors and pap smeartesting of women aged 18-49
  1. Tez No: 857349
  2. Yazar: MELİS TOKUÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıklı Yaşam, Rahim Ağzı Kanseri (Serviks), Pap Smear Testi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tokuçin, M. (2023). 18-49 Yaş Arası Kadınların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Pap Smear Testi Yaptırma Durumlarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Biruni Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul. Kanser, tüm dünyada ölüm nedenlerinin en yaygın nedenleri arasındadır. Rahim ağzı kanseri (serviks) de yaygın görülen ve önemli ölçüde ölüme neden olan kanser türlerinden birisidir. Pap Smear testi, serviks kanserinin teşhis edilmesinde ve erken önlem alınmasında etkili bir uygulamadır. Bu çalışmanın amacı, 18-49 yaş arası kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve Pap Smear testi yaptırma durumlarını incelemektir. Araştırma İstanbul ilinde bulunan özel bir hastanenin kadın hastalıkları ve doğum polikliniğinde 18-49 yaş arası toplam 353 kadın ile yürütüldü. Veriler Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği (SYBDÖ) ve Rahim Ağzı Kanseri ve Pap Smear Taraması Sağlık İnanç Modeli Ölçeği (RAKPSİMÖ) kullanılarak karşılıklı görüşme yöntemiyle elde edildi. Kadınların yaş ortalaması 35.07±7.3 idi, %70'i üniversite mezunu ve %60.4'ü evliydi. Kadınların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği puan ortalaması 150.87±22.26, Rahim Ağzı Kaseri ve Pap Smear Taraması Sağlık İnanç Modeli Ölçeği puanları ise 9-55 puan arasında değişmekteydi. Eğitim düzeyi yüksek olan kadınların SYBDÖ sağlık sorumluluğu, RAKPSİMÖ sağlık motivasyonu puanı daha fazlaydı. Pap smear testi yaptıran kadınların sağlık motivasyonu puanı daha fazlaydı ve pap smear engel algısı puanı daha düşüktü. Kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile Pap Smear testi yaptırma durumları arasında zayıf düzeyde bir ilişki olduğu saptandı. Kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını ve pap smear yaptırma durumunu eğitim düzeyleri etkilemektedir. Sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile pap smear testi yaptırma durumları arasında ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Tokuçin, M. (2023). Determination of Healthy Lifestyle Behaviors and Pap Smear Testing of Women Aged 18-49. Master Thesis, Biruni University Graduate Education Institute, Istanbul. Cancer is among the most common causes of death worldwide. Cervical cancer (cervix) is one of the most common types of cancer that causes significant death. Pap smear test is an effective application for diagnosing cervical cancer and taking early prevention. The aim of this study is to examine the healthy lifestyle behaviors and Pap Smear test status of women aged 18-49. The research was performed with 353 women between the ages of 18-49 in the gynecology and obstetrics polyclinic of a private hospital in Istanbul. Face-to-face interviews obtained data using the Healthy Lifestyle Behavior Scale (HLBS) and the Cervical Cancer and Pap Smear Screening Health Belief Model Scale (CCPSSHBMS). The average age of the women was 35.07±7.3, 70% were university graduates and 60.4% were married. The mean score of the Women's Healthy Lifestyle Behavior Scale was 150.87±22.26, and the scores of the Cervical Casserole and Pap Smear Screening Health Belief Model Scale ranged between 9-55 points. Women with higher education levels had higher HLBS health responsibility and CCPSSHBMS health motivation scores. Women who had a Pap smear test had a higher health motivation score and a lower Pap smear barrier perception score. It was found that there was a weak relationship between women's healthy lifestyle behaviors and their status of having a Pap Smear test.Education levels affect women's healthy lifestyle behaviors and Pap smear status. There is a relationship between healthy lifestyle behaviors and having a pap smear test.