COVID-19 salgınının ölüm algısı üzerine etkileri: Erzurum örneği
The effects of the COVID-19 pandemic on the perception of death: Erzurum case
- Tez No: 857354
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT ÖZBEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, ölüm sosyolojisi, hastalık, ölüm, Covid-19, sociology of death, illness, death
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ölüm hem bireysel hem de toplumsal bir olgudur. Ölüme karşı tutum ve düşüncelerimiz toplumsal yapı ve kültürle etkileşimli bir şekilde gelişir. Bu bağlamda toplumsal olaylar ve değişimler ölüme karşı bakış açımızı etkilemektedir. Covid-19 salgınıyla dünyada ve yaşadığımız toplumda birçok değişim meydana gelmiştir. Oluşan bu değişimler toplumsal olguları ve onlara karşı algılarımızı önemli ölçüde etkilemiştir. Bu çalışmanın amacı; Covid-19 salgıyla meydana gelen toplumsal durumlar içerisinde, pandemi döneminde bireylerin ölüme karşı bakış açısı, tutum ve düşünlerini incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi tercih edilerek durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 18 yaş üzeri Erzurum'da yaşayan katılımcılar oluşturmaktadır. Yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanan veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada ulaşılan bulgulara göre Covid-19 döneminde ölümü düşünme sıklığı ve ölüm endişesi artmış; ölüm olgusu günlük hayat içerisinde daha fazla yer almaya başlamıştır. Katılımcılar bu dönemde sevdiklerinin hayatını kaybetmesinden daha fazla korktuklarını ve pandemi öncesine göre ölüm ile ilgili düşüncelerinin değiştiğini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Death is both an individual and a social phenomenon. Our attitudes and thoughts towards death develop interactively with social structure and culture. In this context, social events and changes affect our perspective on death. With the Covid-19 pandemic, many changes have occurred in the world and in the society that we live in. These changes have significantly affected social phenomena and our perceptions of them. This study aims to examine the perspective, attitudes, and thoughts of individuals toward death during the pandemic period within the social situations that occurred as a result of the Covid-19 outbreak. In the study, the qualitative research method was preferred and a case study was conducted. The sample of the study consists of participants over the age of 18 living in Erzurum. The data was collected using a semi-structured interview form and it was analyzed using the descriptive analysis method. According to the findings of the study, the frequency of thinking about death and death anxiety increased during the Covid-19 period; the phenomenon of death started to take place more in daily life. Participants stated that they were more afraid of losing their loved ones during this period and their thoughts about death had changed compared to the pre-pandemic period.