Adi ortaklıkta kâr ve zarar paylaşımı
Profit and loss sharing in ordinary partnership
  1. Tez No: 857360
  2. Yazar: IŞIL IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. AYŞE ODMAN BOZTOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adi Ortaklık Sözleşmesi, Kâr ve Zarar Payı, Kâr ve Zararın Dağıtımı, Ordinary Partnership Cobtract, Profit and Loss Share, Profit and Loss Distribution
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 622. maddesine göre adi ortaklığın ortakları, kâra katılmak zorundadır. Bu zorunluluk, adi ortaklığın temel unsuru olan aktif eylemlilikten kaynaklanır. Ortakların kâra katılması hem bir hak hem de bir borçtur. Ortakların,ortaklığa ait zarara da katılması gerekir. Ortakların zarara katılması adi ortaklıktaki müşterek amaç unsurunun sonucudur. Kâr ve zarara katılma zorunluluğu emredici nitelikte bir kural olup zorunluluktan tamamen feragat mümkün değildir. Emredici nitelikteki bu kuralın tek istisnasını sermaye olarak emeğini getiren ortağın zarara katılmayacağını öngören hüküm oluşturmaktadır. Adi ortaklık sözleşmesinde TBK m. 623/1'e göre her ortağın kâr ve zarar payı, katılım payının değerine ve niteliğine bakılmaksızın eşittir. Buna karşılık, ortaklık, istisna haller dışında eşitlik ilkesine aykırı kararlar alabilir. Tezin amacı, doktrindeki görüşler ve Yargıtay kararları dikkate alınarak adi ortaklığa ait kâr ve zararın paylaşımının belirlenmesidir. Adi ortaklıktaki kâr ve zarara ilişkin sorunlar, teori ve uygulama açısından incelenerek sonuçlandırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to article 622 of the Turkish Code of Obligations (Law No. 6098), the partners of the ordinary partnership are obliged to participate in the profit. This obligation arises from active agency, which is the fundamental element of ordinary partnership. Partners' participation in profits is both a right and an obligation. Partners must also participate in the loss of the partnership. The partners' participation in the loss is the result of the common purpose element in the ordinary partnership. The obligation to participate in profit and loss is a mandatory rule and it is not possible to completely waive the obligation. The only exception to this mandatory rule is the provision stipulating that the partner who brings his effort as capital will not participate in the loss. In the ordinary partnership agreement, according to the Article 623/1 of the Turkish Code of Obligations, profit and loss share of each partner is equal regardless of the value and nature of the participation share. On the other hand, the partnership may take decisions contrary to the principle of equality, except in exceptional cases. The aim of the thesis is to determine the profit and loss sharing of the ordinary partnership, taking into account the opinions in the doctrine and the Supreme Court decisions. The problems related to profit and loss in ordinary partnership are examined in terms of theory and practice and tried to be concluded.