Girişimcilerin girişimcilik düzeylerinin incelenmesi: Kütahya ilinde bir uygulama
Examining the entrepreneurship levels of entrepreneurs: An application in Kütahya province
  1. Tez No: 857381
  2. Yazar: GUNEL LACHINOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik Düzeyi, İnovasyon, Entrepreneurship, Entrepreneurship Level, Innovation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, girişimcilerin girişimcilik düzeylerinin incelenmesi ve yenilik yapma, yenilikçi düşünce ve yeni girişimcilik istekleri üzerinde isteklerinin ölçülmesi amacıyla yapılmıştır. İşletmelerin girişimcilik düzeylerinin ve kararlarının etkilenme ve faaliyete geçirme isteklerinin düzeylerinin incelenmesi adına bu çalışma yapılmıştır. Araştırma Kütahya ilinde bulunan küçük ve büyüklükteki işletme sahibi girişimcileri ele almaktadır. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve araştırmayı kabullenen 208 girişimciyi çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırma verileri anket yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmada girişimcilik ölçeği ele alınmıştır. Anket soruları özgüven, fırsatları değerlendirme, öngörü ve girişimcilik alt boyutları içinde değerlendirilmiştir. Buna göre ticaret, hizmet ve eğlence sektörleri ele alınmıştır. Araştırma gruplara ayrılmıştır. Araştırmada varılan veriler IBM SPSS Statistics 22 (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 19 Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Niceliksel verilerin ölçümlerinde Anova Testi, T-Testi, Korelasyon Testi, Faktör ve Güvenirlik Analizi kullanılmıştır. Araştırmada çıkan sonuca göre girişimcilerin yaş ve medeni durumları, sektör seçimleri, özgüvenli oluşları, fırsatları değerlendirmeleri, öngörülü olmaları deneyimlere göre farklılık göstermektedir. Genç girişimciliğin yüksek olduğu ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the entrepreneurship levels of entrepreneurs and to measure their willingness to innovate, innovative thinking and new entrepreneurial aspirations. This study was conducted in order to examine the level of entrepreneurship levels of enterprises and the level of their willingness to be affected by their decisions and to put them into operation. The research deals with entrepreneurs who own small and large enterprises in Kütahya province. A total of 208 entrepreneurs operating in different sectors and accepting the research were included in the study. Research data were obtained by questionnaire method. Entrepreneurship scale was taken into consideration in the research. The survey questions were evaluated within the sub-dimensions of self-confidence, opportunity evaluation, foresight and entrepreneurship. Accordingly, trade, service and leisure sectors were considered. The research was divided into groups. The data obtained in the research were analyzed using IBM SPSS Statistics 22 (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 19 Program. Anova Test, T-Test, Correlation Test, Factor and Reliability Analysis were used to measure quantitative data. According to the results of the research, entrepreneurs' age and marital status, sector choices, self-confidence, seizing opportunities, and foresight differ according to their experiences. Young entrepreneurship was measured to be high.