PTT özelinde kamu hizmetlerinin işlevsellik açısından gelenekçilikten modernliğe geçişi
The transition of public services from traditionality to modernity in terms of functionality in PTT special
- Tez No: 857385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE BURCU KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Ulaşım, Public Administration, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Kamu Yönetimi, Yeni Kamu Yönetimi, PTT, Traditional Public Administration, New Public Administration, PTT
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Küreselleşen dünyamızda dijital gelişmelerin etkisiyle Türk Kamu Yönetiminde dönüşüm ihtiyacı meydana gelmiş, özellikle 1980 sonrası kamu hizmetleri noktasında gelenekçilikten modernliğe geçiş başlamıştır. Yeni Kamu Yönetimi anlayışının ülkemizdeki etkisinin hissedilmesi birlikte kamu politikaları değişmeye başlamış, posta sektörü de bu durumdan payına düşeni almıştır. Bu noktada ülkemizde geçmişi Cumhuriyet'ten çok daha öncelere dayanan şimdilerde adı Posta ve Telgraf Teşkilatı olan PTT'nin Geleneksel Kamu Yönetiminden Yeni Kamu Yönetimine geçişini incelemek Kamu Yönetimi analizi noktasında isabetli olacaktır. Yeni Kamu Yönetiminin işlevsellik açısından PTT özelinde analizinin sosyal, siyasi ve iktisadi yansımaları da ayrıca bu çerçevede ele alınmaya çalışılmıştır. Daha sonra ise postacılık ve PTT'nin Kamu Yönetimi noktasında geçmişten günümüze yaşadığı süreçler iyice analiz edilerek, Yeni Kamu Yönetimi ile bağlantısının titizlikle incelenmesi hedeflenmiştir. Bu çerçevede veriler toplanmış ve bu toplanan verilerin birbirleri ile bağlantısı ortaya konularak tezimizin gelişimine, sınıflandırılmasına ve analiz edilmesine katkı sunabilmesi amaçlanmıştır. Öncelikle PTT'de kamu hizmetlerinin aksaması ve dönüşüm ihtiyacının gündeme gelmesi sorunu ele alınmaya çalışılmış ardından Yeni Kamu Hizmetlerinin uygulamadaki yerinin belirtilmesi amaçlanmıştır. Yeni Kamu Yönetimi ile birlikte kurumda politika değişimleri yaşanmış ve hizmetlerin yasal çerçevede analizi yapılmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede araştırmamızda, bilime sadık kalınarak nesnellik ilkesini doğru yansıtmak adına literatürden çeşitli kaynaklar incelenmiş bunun neticesinde doğru ve güvenilir kaynaklarla analizlerin yapılması hedeflenmiştir. Mevcut okumalar yapılarak ortaya konulan benzerlikler ile farklılıklar analiz edildikten sonra oluşan anlaşılmazlıklara yönelik kaynaklara odaklanılmıştır. Kaynaklar belli bir eleme yönteminden geçirildikten sonra ise araştırmamızın hangi referanslar etrafında toplanacağı belirlenmiştir. Tezimizde araştırma yöntemleri olarak karma yöntem modeli kullanılmış olup nicel ve nitel veri analizleri ile verilmek istenen mesaj güçlendirilmeye çalışılmıştır. Konumuz gereği nitel çerçevede olgular ve altyapıyı oluşturan etkilerin ön plana çıkarılması yönünde çalışmalar yapılmıştır. Nicelik noktasında ise bilimsel anlayış göz önünde bulundurularak sayısal verilerden hareket edilmiş, çalışmada nesnel ve somut çıktılar elde edilmesi çabasında olunmuştur. Tez çalışmasında konu ve sorun saptandıktan sonra ise konunun anlaşılması adına tez çalışmasının güvenilir, kendine has ve kuramsal açıdan belli bir çerçeveye oturtulması amaçlanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan tüm veriler bir araya getirilerek tez çalışmamıza titizlikle yansıtılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our globalizing world, with the effect of digital developments, the need for transformation in Turkish Public Administration has occurred, and the transition from traditionalism to modernity has begun, especially in public services after 1980. With the effect of the New Public Administration understanding in our country, public policies started to change, and the postal sector took its share from this situation. At this point, it would be appropriate in terms of Public Administration analysis to examine the transition from the Traditional Public Administration to the New Public Administration of the PTT, whose history dates back much before the Republic and is now the Post and Telegraph Organization. The social, political and economic reflections of the analysis of the New Public Administration in terms of functionality, specific to the PTT, have also been tried to be discussed within this framework. Afterwards, it is aimed to carefully analyze the connection with the New Public Administration by analyzing the processes that the postal service and PTT have experienced from the past to the present at the point of Public Administration. In this context, data were collected and it was aimed to contribute to the development, classification and analysis of our thesis by revealing the connection of these collected data with each other. First of all, the problem of the disruption of public services and the need for transformation in the PTT were tried to be discussed, and then it was aimed to indicate the place of the New Public Services in practice. With the New Public Administration, policy changes have been experienced in the institution and an analysis of the services in the legal framework has been tried. In this context, in our research, various sources from the literature were examined in order to accurately reflect the principle of objectivity by staying true to science, and as a result, it was aimed to make analyzes with correct and reliable sources. After analyzing the similarities and differences revealed by making the existing readings, the sources for the misunderstandings were focused. After the sources were passed through a certain elimination method, it was determined which references our research would be gathered around. Mixed method model was used as research methods in our thesis, and the desired message was tried to be strengthened with quantitative and qualitative data analysis. Due to our subject, studies have been carried out to highlight the phenomena and the effects that form the infrastructure in the qualitative framework. At the point of quantity, considering the scientific understanding, numerical data were used and an effort was made to obtain objective and concrete outputs in the study. After determining the subject and problem in the thesis study, it is aimed to put the thesis study in a reliable, unique and theoretical framework in order to understand the subject. It is aimed to reflect all the data obtained as a result of these studies meticulously in our thesis study by bringing them together.